adevarul

 

Ziarul adevarul de azi - adevarul de seara - adevarul online

Ziare romanesti recomandate

Programul TV de Azi

Stiri locale din Adevarul economie

(P) Asigurari RCA - cel mai bun pret

Ziarul Adevarul economie - Ultimele stiri Adevarul economie - 22.10.2018

Austeritate mascată prin creşterea salariului minim
Guvernul le promite oficialilor europeni îngheţarea salariilor bugetarilor, pentru a ţine în frâu cheltuielile ţării, şi o drege în faţa românilor spunând că va creşte salariul minim.

PNL îl cheamă pe Eugen Teodorovici în Comisia de buget, pentru a da explicaţii cu privire la salarii
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat luni că partidul pe care îl conduce îl invită pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în Comisia de buget a Senatului, pentru a da explicaţii cu privire la salariile din domeniul public.

Procedură de urgenţă pentru proiectul legii pensiilor
Senatul a aprobat, în şedinţa plenului de luni, cu 79 de voturi „pentru“ şi 21 „împotrivă“ procedura de urgenţă pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, potrivit Agerpres.

Salariul minim diferit în funcţie de vechime. Pe cine afectează şi cum îl desfiinţează specialiştii
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că salariul minim va fi diferenţiat în funcţie de studii şi vechime, de la 1 noiembrie, odată cu o nouă majorare a sa. Specialiştii explică pe cine va dezavantaja o astfel de diferenţiere.

Scumpiri în lanţ la alimente până în decembrie. Preţul pâinii va creşte cu 20%. Ce alte majorări urmează
Preşedinte Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară , Dragoş Frumosu, a avertizat că preţul pâinii ar putea să crească între 15-20% până în decembrie, influenţat de producţia grâului din acest an, care în unele zone ale ţării a fost afectată de vremea capricioasă.

STUDIU Şapte din zece angajaţi obişnuiesc să lucreze peste program
Programul încărcat, dorinţa de a fi mai competitivi, dar şi accesul la tehnologia care permite conectarea permanentă la sarcinile de serviciu îi fac pe aproape 70% dintre angajaţii români din sectorul privat să lucreze şi după terminarea orelor de lucru, la birou sau acasă, arată un sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs.

Peste 5,1 milioane de numere au fost portate în 10 ani. De ce companii fug clienţii şi la cine se mută
Peste 5,1 milioane de numere au fost portate în 10 ani, de când utilizatorii de servicii de telefonie au libertatea de a-şi alege furnizorul. Datele transmise de Autoritatea de Comunicaţii arată care este topul companiilor către care merg clienţii, când îşi portează numărul, dar şi de ce companii fug.

Cum o mai duce industria: şi-a revenit, în septembrie, dar managerii nu sunt optimişti
Industria s-a înviorat în septembrie, dar au crescut şi riscurile legate de costuri, preţuri şi importuri, arată Barometrul Industrial realizat de IRSOP şi SNSPA Facultatea de Management.

Oamenii de afaceri reclamă că devansarea creşterii salariului minim este o măsură populistă: Afectează negativ sectorul privat
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) reclamă că anunţarea devansării creşterii salariului minim pe economie începând cu 1 noiembrie 2018, faţă de 1 ianuarie 2019, reprezintă o măsură „populistă, arbitrară, afectând negativ sectorul privat, cu deosebire industria prelucrătoare”.

Scope a redus ratingul de credit al României. Agenţia reclamă incertitudine politică şi pierderea credibilităţii. Ce pericole ne pasc
Agenţia de rating Scope a redus ratingul de credit al României de la BBB la BBB-, cu perspectivă negativă, spunând că a luat această decizie în urma unei deteriorări continue a performanţei fiscale şi a traiectoriei slabe a datoriei. Specialiştii spun că Guvernul şi-a pierdut credibilitatea, pentru că nu ia în seamă avertismentele şi pentru că se confruntă cu UE în privinţa justiţiei.

Capcanele majorării salariului minim: urmează concedieri masive
Majorarea diferenţiată a salariului minim pe economie în funcţie de studii şi vechime reprezintă un efort financiar greu de suportat pentru firme, acestea fiind nevoite să majoreze veniturile fiecărui angajat cu 450 lei pe lună.

Graniţe deschise şi revitalizarea industriei navale româneşti
Achiziţia Şantierului Naval Mangalia de către producătorii olandezi de la Damen ne-a făcut să vrem să îl cunoaştem mai bine pe omul din spatele marii companii care a revitalizat industria navală românească, Kommer Damen. Rămâne să vedem dacă istoria fructuoasă de la Galaţi se va repeta şi în cazul Mangaliei - un şantier de 5 ori mai mare, dus aproape de pragul falimentului de cei de la Daewoo.

Teodorovici vrea să reducă termenul de prescripţie a datoriilor către ANAF de la 5 la 2 ani
Ministrul de Finanţe spune că va face şi o propunere de modificare a legii astfel încât termenele de prescriere să scadă de la 5 la 2 ani.

Polonia vrea să refacă Pilonul II de pensii private, recunoscând astfel că a greşit când l-a desfiinţat
La patru ani de când a confiscat fondurile Pilonului II de pensii private pentru a-şi reduce datoria pubică, Polonia ia în calcul refacerea acestui sistem, recunoscând astfel eroarea, scrie Hotnews.ro.

Autostrada Ploieşti-Braşov îşi aşteaptă constructorii. A fost lansată licitaţia
Guvernul a lansat vineri licitaţia pentru realizarea autostrăzii Ploieşti - Braşov, în parteneriat public-privat (PPP), iar acum constructorii au o lună la dispoziţie, până pe data de 19 noiembrie, să depună ofertele. Este interesant de văzut dacă şi câte firme vor fi interesate de construcţia acestei autostrăzi, în contextul în care, până în prezent, toate proiectele pe care autorităţile au vrut să le implementeze prin PPP în România au eşuat.