adevarul

 

Ziarul adevarul - adevarul de seara - adevarul online

emag evomag ecco tinar fashionup otter matar

(P) Asigurari RCA - cel mai bun pret *** Haine online


Ziarul Adevarul alba-iulia - Ultimele stiri Adevarul alba-iulia - 13.10.2015

„Galiţa“ otrăvitoare din Apuseni. Cum afectează apele de mină poluate cu metale grele ecosistemul unei zone turistice
Exploatările miniere haotice din Apuseni, din urmă cu zeci de ani, au lăsat urme adânci în ecosistemul zonei. Cea mai vizibilă ”agresiune” asupra mediului înconjurător este vizibilă pe râul Abrudel. Apa acestuia este ”moartă” de 50 de ani, ca urmare a prezenţei metaleleor grele provenite din galeriile de la Bucium.

Mircea Hava, candidat oficial din partea PNL pentru al şaselea mandat la Primăria Alba Iulia
Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a confirmat că va candida pentru un nou mandat la conducerea instituţiei. Este pentru a şasea oară când Hava vizează postul de primar şi prima sub sigla PNL.

Locuri de muncă în străinătate. Care sunt cele mai solicitate meserii în 10 ţări europene
Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă au disponibile sute de locuri de muncă în străinătate. Oferta acestei săptămâni cuprinde job-uri în 10 ţări europene. Pe primul loc se află Spania, unde, numai în agricultură, sunt necesare 800 de persoane.

Linkuri Sponsorizate

Hidrocentrale în caverne, baraje imense, galerii subterane: realizările comuniste la amenajarea hidroenergetică de pe Valea Sebeşului
Valea Sebeşului, pe lângă frumuseţea deosebită a naturii, oferă comunităţii şi energie electrică. Amenajarea hidroenergetică de pe Valea Frumoasei, aşa cum îi plăcea scriitorului Mihail Sadoveanu să o denumească, este una dintre cele mai mari din Transilvania. Cuprinde patru baraje şi tot atâtea hidrocentrale, construite începând cu anul 1972.

Un deputat PSD de Alba nu este de acord cu noul sistem de vot în partid : ”trebuia o dezbatere între candidaţi”
Membri PSD Alba şi-au ales noul lider cu un procent de 96,53% dintre cei prezenţi la votul desfăşurat duminică. Această modalitate de alegere a preşedintelui şi-a găsit un opozant chiar la vârful organizaţiei din Alba.

Metodă ingenioasă de furat bani: cum a delapidat un casier peste 100.000 de lei din bugetul unei primării din Alba
Un fost angajat al Primăriei Şona din judeţul Alba a fost trimis în judecată pentru delapidare. Gheorghe Ciugudean este acuzat că în cei 15 ani cât a lucrat ca şi funcţionar a sustras peste 100.000 de lei din banii oamenilor care plăteau taxe şi impozite. Bărbatul era casierul primăriei şi avea o metodă originală de ”şterpelit” bani.

Planurile cincinale din România comunistă - Canalul, primul mare eşec. Cum era planificată economia de „minţile luminate“ ale partidului unic
Economiile fostelor ţări comuniste a funcţionat după o serie de acţiuni de planificare economică denumite planuri cincinale. Acest timp de planificare a fost inventat de Stalin în Rusia şi a fost preluat, ulterior, de majoritatea ţărilor comuniste. În România primul plan cincinal s-a desfăşurat în perioada 1951 – 1955 şi a fost un mare eşec pentru regimul de la vremea respectivă.

Prima sentinţă în dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri”: 15 inculpaţi condamnaţi la 70 de ani de închisoare la Alba Iulia
Mega-dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri” judecat la Tribunalul Alba din 2011 a ajuns în faza primei decizii a justiţiei. Instanţa a condamnat vineri, 9 octombrie 2015, 15 inculpaţi la un total de 70 de ani de închisoare, majoritatea pentru constutuire grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism, şantaj. Printre cei condamnaţi se află şi interlopul Raul Rus, zis Pricu, căutat de cinci ani cu mandat internaţional de arestare.

Skatepark modern, construit cu o finanţare de 2,8 milioane de lei, inaugurat în Cetatea Alba Iulia
La Alba Iulia a fost inaugurat vineri, 9 octombrie 2015, în Cetatea Alba Carolina, unul dintre cele mai moderne platforme skatepark din România. Investiţia în valoare de aproape 2,8 milioane de lei a fost finanţată de Primărie şi din fonduri europene.

O companie din Olanda inaugurează în Alba cea mai mare fabrică de prelucrare a cânepii industriale din România
La Pianu de Jos în judeţul Alba, la câţiva kilometri de autostrada Orăştie – Sibiu, va fi inaugurată prima fabrică din România destinată prelucrării cânepii industriale. Investiţia în valoare de câteva milioane de euro este realizată de compania Hempflax Europe din Olanda.

„Înscenarea de la Tămădău“, grosolănia folosită de comunişti pentru desfiinţarea PNŢ şi arestarea liderilor ţărănişti
Mica localitate Tămădău din apropierea Bucureştiului a rămas în istorie cu un incident negativ petrecut în 14 iulie 1947. Evenimentul este cunoscut sub denumirea de ”Însecenarea de la Tămădău” şi a constat în arestarea unui număr important de fruntaşi ai Partidului Naţional Ţărănesc pe motiv că ar fi vrut să fugă din ţară cu avionul.

Dosarul ”Pomponio – Finanţe Alba”: condamnări la închisoare cu suspendare pentru opt inculpaţi acuzaţi de fraudarea bugetului de stat
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat joi, 7 octombrie 2015, prima decizie în dosarul penal în care sunt implicaţi doi foşti directori de la Finanţele Publice din Alba, trei foşti funcţionari de la această instituţie, doi oameni de afaceri şi un fost angajat de la societatea comercială Pomponio SA.

Trei bărbaţi din Alba, acuzaţi de trafic de droguri, plasaţi în arest la domiciliu. Printre aceştia este şi fostul patron al clubului Habitat
Curtea de Apel Alba Iulia a dispus măsura arestului la domiciliu pentru trei tineri acuzaţi de infracţiuni din sfera traficului de droguri de risc. Un al patrulea inculpat va fi cercetat sub control judiciar. Cei patru au fost reţinuţi de procurori DIICOT la sfârşitul săptămânii trecute, dar Tribunalul Alba a decis eliberarea acestora cu măsura restrictivă a controlului judiciar.

Percheziţii DNA la Primăria Alba Iulia, într-un dosar cu suspiciuni de fapte de corupţie. ”Niciun angajat al primăriei nu e acuzat de vreo faptă de corupţie”
Procurorii DNA Cluj fac percheziţii în Alba şi alte cinci judeţe vizând fapte de corupţie săvârşite în perioada 2013-2015. Cinci dintre locaţii sunt sediile unor instituţii publice, iar restul de 27 sunt sediile unor firme şi domiciliile unor persoane.

Un tânăr din Blaj şi-a bătut prietena cu o bâtă până a băgat-o 100 de zile în spital. Acum şi-a primit pedeapsa după gratii
Un tânăr din Blaj în vârstă de 28 de ani a fost condamnat de Tribunalul Alba la închisoare cu executare pentru vătămare corporală. Ristea Achim Florin şi-a bătut prietena cu o bâtă, provocându-i leziuni care au necesitat 100 de zile de spitalizare. Instanţa a acceptat schimbarea încadrării faptei, din tentativă de omor în vătămare corporală.