adevarul

 

Ziarul adevarul - adevarul de seara - adevarul online

emag evomag ecco tinar fashionup otter matar

(P) Asigurari RCA - cel mai bun pret *** Haine online


Ziarul Adevarul alba-iulia - Ultimele stiri Adevarul alba-iulia - 01.04.2015

Top zece lucruri ciudate despre peştera Huda lui Papară din Munţii Trascău. Adăposteşte 84.000 de lilieci şi ar fi fost adăpostul solomonarilor, stăpânii norilor
Peştera Huda lui Papară din Trascău este una dintre cele mai spectaculoase din Munţii Apuseni. Din păcate, din cauza distrugerii sistemului de acces, nu mai poate fi vizitată în interior de câţiva ani. Cu toate acestea, peisajul sălbatic şi spectaculos al zonei face ca peştera să fie o destinaţie turistică pentru mii de persoane în fiecare an. Huda lui Papară deţine şi câteva recorduri care o diferenţiază de alte obiective.

DOCUMENT Motivele pentru care au fost achitaţi la Curtea de Apel fostul director al SRI Alba şi un poliţist BCCO, acuzaţi de favorizarea unui infractor
Curtea de Apel Alba Iulia a făcut public, la solicitarea Adevărul, conţinutul deciziei de achitare a inculpaţilor Ioan Tarnu, fost director al Direcţiei Judeţene Alba a SRI Alba, şi a poliţistului Liviu Schiau, fost angajat la BCCO Alba Iulia. Instanţa i-a achitat pe cei doi de acuzaţiile privin sprijinirea unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului pe motiv că faptele nu există.

FOTO DOCUMENT Alba Iulia în urmă cu un secol: oraşul era „brăzdat“ de 32 de străzi şi avea 11.500 de locuitori
Noul oraş Alba Iulia s-a închegat între  secolele XVIII şi XIX , în zona mlăştinoasă situată la estul Cetăţii, unde locuitorii vechiului oraş au fost obligaţi de autorităţile austriece să se mute, după 1715. Imagini de acum 100 de ani vor fi expuse la Arhivele Naţionale Alba.

Linkuri Sponsorizate

Trei bărbaţi acuzaţi de contrabandă cu ţigări şi spalare de bani, arestaţi preventiv la Alba Iulia
Trei bărbaţi acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi contrabandă cu ţigări au fost arestaţi la Tribunalul Alba. Cei trei se alătură altor nouă inculpaţi care au primit mandate de arest în urmă cu zece zile. Dosarul este instrumentat de DIICOT Alba Iulia.

Afaceristul Franţi Itul din Alba, achitat într-un nou dosar de înşelăciune. Infracţiunea a fost dezincriminată
Afaceristul Franţi itul din Alba Iulia scapă de ultimul dosar penal de înşelăciune instrumentat şi trimis în judecată de DIICOT în urmă cu aproape 10 ani. Tribunalul Alba l-a achitat pentru infracţiuni de înşelăciune şi fals. Decizia poate fi contestată, dar poate fi anticipată o posibilă soluţie de achitare definitivă dacă procurorii vor formula apel.

Privatizarea eşuată de la Cupru Min Abrud: statul pierde procesul cu Roman Copper Toronto şi trebuie să returneze 1,4 milioane dolari
Compania canadiană Roman Copper Corp a obţinut, printr-o sentinţă definitivă în justiţie, de la Ministerul Economiei garanţia plătită pentru a putea participa la procedura de privatizare eşuată a societăţii Cupru Min SA Abrud din 2012. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză societăţii canadiene astfel încât, statul trebuie să returneze garanţia de peste 1,4 milioane de dolari plătită pentru a putea participa la licitaţie.

Bărbat de 36 de ani din Ploieşti, decedat într-un accident de muncă în Alba. S-a răsturnat cu un utilaj pe şantier
Un bărbat în vârstă de 36 de ani din Ploieşti a murit luni într-un accident de muncă produs la Vinţu de Jos, în judeţul Alba. Victima era şofer pe un buldoexcavator şi executa lucrări la terasamentul căii ferate.

Dispută pe subvenţii de 1 milion de euro la Alba Iulia. Primăria a dat în judecată Societatea de Transport Public
Primăria Alba Iulia solicită societăţii care efectuează transportul public de călători în oraş returnarea sumei de 4,4 milioane de lei (1 milion de euro) reprezentând subvenţii acordate înainte de anul 2013. Banii trebuie recuperaţi după ce Curtea de Conturi a descoperit cheltuirea ilegală a acestora.

Revolta minerilor din Bucium, din 1886, împotriva companiei franceze care dorea să exploateze aurul
În anul 1886, în comuna Bucium a avut loc prima revoltă a localnicilor mineri din Apuseni împotriva unei firme străine care vroia să exploateze aurul. O companie franceză concesionase mina „Baia Domnilor”. Acţiunea minerilor a fost „înăbuşită“ de autorităţile maghiare, care i-au condamnat la ani grei de închisoare.

Inculpaţi condamnaţi la Tribunalul Alba pentru infracţiuni informatice. Au înşelat zeci de oameni pe internet
Tribunalul Alba a pronunţat în cursul lunii martie sentinţe de condamnare în cazul a trei persoane judecate pentru infracţiuni informatice. Doi inculpaţi au primit închisoare cu suspendare, în timp ce un al treilea a fost condamnat la măsura asistării zilnice pe o perioadă de şase luni.

Competiţie de maraton şi semimaraton la Aiud dedicată strângerii de fonduri pentru copii bolnavi de cancer
La Aiud a avut loc sâmbătă competiţia de maraton şi semimaraton ”1 zi Împreună”, organizată de sportivulLevente Polgar Ioan. Evenimentul a avut un scop umanitar, banii strânşi urmând să fie donaţi unor asociaţii care sprijină copiii diagnosticaţi cu cancer şi persoanele cu dizabilităţi motorii.

Legendele celor mai puternici români. Ioan Vodă cel Viteaz a tras singur după el un tun, Pavel Chinezu a cărat pietre de moară, Dragoş Vodă a ucis zimbrul
Istoria românilor cuprinde numeroase legende cu domnitori sau voievozi care avea însuşiri fizice deosebite. Aceştia se foloseau de forţa lor pentru a-şi conduce oştile în luptă împotriva armatelor cotropitoare. Trei dintre aceste personaje, ale căror legende impresionează şi astăzi, sunt Ioan Vodă cel Viteaz, Pavel Chinezu şi Dragoş Vodă.

Măsuri luate de Budapesta împotriva românilor „vinovaţi“ de cinstirea unui secol de la execuţia lui Horea
Autorităţile de la Budapesta au intrat în „fierbere“, în 1884,  la aflarea zvonurilor că românii din Ardeal  vor să organizeze acţiuni prin care să marcheze împlinrea unui secol de la execuţia lui Horea şi Cloşca pe „Dealul Furcilor“ din Alba Iulia.

Povestea pensionului domnesc, locul în care fetele boierilor învăţau să ajungă „mume de familie” - ce reguli stricte şi lecţii li se impuneau domnişoarelor
Pensionul a fost timp de aproape 100 de ani o modalitate de educaţie pentru fetele din Bucureşti care proveneau din familii înstărite. Pentru „a atinge“ finalitatea morală pe care o urmărea educaţia feminină în epocă, absolventele Pensionului trebuiau să aibă, pe lângă noţiuni teoretice, şi unele practice, de bucătărie, servirea mesei, de croitorie.

Autorul unui jaf armat la o casă de schimb din Alba Iulia, trimis în judecată pentru tâlhărie calificată
Autorul unui jaf armat la o casa de schimb valutar din cartierul Cetate din Alba Iulia a fost trimis în judecată pentru tâlhărie calificată. Florin Ganea (46 de ani) este judecat în arest preventiv şi riscă până la 10 ani de închisoare.