adevarul

 

Ziarul adevarul - adevarul de seara - adevarul online

emag evomag ecco tinar fashionup otter matar

(P) Asigurari RCA - cel mai bun pret *** Haine online


Ziarul Adevarul alba-iulia - Ultimele stiri Adevarul alba-iulia - 31.08.2015

Comorile de la Tibru: povestea tezaurului roman găsit întâmplător şi vândut ”pe un preţ de nimic” la schimb cu bijuterii ieftine
În satul Tibru din judeţul Alba a fost descoperită în anul 1938 o adevărată comoară, formată din sute de monede romane din argint. Descoperirea şi evoluţia ulterioară a tezaurului constituie, în sine, o poveste interesantă. Din sutele de monede găsite de locuitori, au putut fi recuperate doar 145. Tibru se află lângă Piatra Craivii, unde a existat puternica cetate dacică Apoulon.

Peste 100 de cercetători din toată lumea dezbat la Alba Iulia temele morţii şi muririi
Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia găzduieşte, în perioada 2 – 5 septembrie 2015, cea de a XII-a ediţie a conferinţei internaţionale „Death, Dying and the Disposal of the Body” (DDD12), cea mai importantă manifestare ştiinţifică din Europa dedicată tematicii muririi şi morţii.

Cioban arestat pentru tentativă de omor în Alba după ce şi-a înjunghiat cu un cuţit colegul de muncă
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus, la data de 29 august 2015, luarea măsurii preventive a reţinerii pe o durată de 24 de ore şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Lupşa Florin, acesta fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor.

Linkuri Sponsorizate

Autostrada Sebeş - Turda, construită fără autorizaţie: pe 66 din cei 70 de kilometri nu au fost eliberate documentele legale
Pentru mai bine de 66 de km din cei 70 ai autostrăzii A10, Sebeş - Turda, nu au fost emise până în prezent autorizaţiile de construire. Deşi Compania de Autostrăzi recunoaşte că autorizaţiile de construire sunt obligatorii pentru a se putea lucra, constructorii şi-au primit o parte din bani pe lucrarile deja executate.

Averea deputatului Cornel Comşa a „explodat“ după nuntă: 200.000 de euro în bani şi proprietăţi plus zestrea miresei
Averea parlamentarului independent (fost PP-DD) de Aiud Cornel Comşa a „explodat”, după nunta pe care a avut-o în iunie 2014. Aproape 200.000 euro în bani şi bijuterii au îngroşat conturile parlamentarului, potrivit declaraţiei de avere publicată în urmă cu două luni. La aceasta se adaugă şi „zestrea” miresei, care a venit cu numeroase proprietăţi.

”Teroristul” din Aiud, trimis în judecată. Ciprian ”Corco” Maxim este acuzat de lovire şi distrugere
Ciprian ”Corco” Maxim, tânărul din Aiud devenit un veritabil ”terorist” al oraşului datorită agresiunilor în care a fost implicat, a fost trimis în judecată într-un nou dosar. Bărbatul de 30 de ani este în arest preventiv de o lună de zile.

Cinci dintre partizanii grupului Dabija, ucişi de securişti la Groşi în Apuseni, în anul 1949, căutaţi de arheologi şi istorici
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), organizează începând de luni, 31 august 2015, o acţiune de investigaţii arheologice pe teritoriul comunei Bistra. Acţiunea are drept obiectiv căutarea şi deshumarea rămăşiţelor pământeşti a cinci persoane care au fost ucise la 4 martie 1949 de agenţi ai Securităţii.

Grevă la fabrica Saturn din Alba Iulia. Sute de muncitori au întrerupt lucrul după eşecul negocierilor cu patronii
Angajaţii de la Saturn SA din Alba Iulia au intrat, joi dimineaţa, în grevă. Peste 200 de oameni au oprit lucrul şi s-au strâns în curtea fabricii. Muncitorii solicită respectarea de către patronat a drepturilor câştigate în ultimii 23 de ani.

Doi tineri cercetaţi după ce au fost prinşi căutând obiecte de patrimoniu într-o cetate dacică din Alba
Doi tineri de 25, respectiv 29 de ani, sunt cercetaţi de poliţiştii din Alba, după ce au fost prinşi de paznicul cetăţii dacice Căpâlna în timp ce căutau, cu detectoare de metale, obiecte de patrimoniu în zona fortificaţiei.

Medicul Radu Zamfir, rănit în accidentul aviatic din Apuseni, naş la nunta fiicei unui moţ salvator
Medicul Radu Zamfir, unul dintre răniţii în accidentul aviatic produs în Apuseni în ianuarie 2014, va fi naş la nunta fiicei unuia din moţii salvatori, Gheorghe Trif, care spune că l-a invitat pe doctor pentru că are amintiri cu acesta, după ce l-a coborât de pe munte, până la ambulanţă.

Selgros investeşte peste 5 milioane de euro într-un hipermarket la Alba Iulia
Două firme din Alba Iulia solicită Consiliului Local avizarea documentaţiei de construire a unui complex comercial „Cash & Carry” Selgros, pe o suprafaţă de 19.205 mp. Acesta va fi amplasat în cartierul Ampoi, vizavi de magazinul „Dedeman”. În documentaţie se arată că suprafaţa construită a magazinului va fi de 6.500 mp.

Ridicarea Cetăţii Alba Carolina: transformarea totală a oraşului, dictată de austrieci la începutul anilor 1700
Trecerea sub stăpânirea austriecilor, la începutul anilor 1700, a fost dezastruoasă pentru locuitorii oraşului Alba Iulia. Construirea Cetăţii, pe locul celei medievale, dar mult mai extinse, a fost sinonimă cu schimbarea la faţă a oraşului.

Presupus alfabet dacic descifrat într-o carte cu scriere secretă păstrată la Budapesta. Interpretarea a stârnit furtuna în mediul academic din România
Una dintre cele mai controversate lucrări apărute în ultimii ani în spaţiul românesc este o traducere/interpretare a Codex-ului Rohonczi, potrivit căreia misteriorul manuscris ar fi fost redactat în secolele XII-XII într-o limbă latină vulgară, cu caractere moştenite de la daci.

Certificat de excelenţă pentru Cetatea Alba Iulia din partea Trip Advisor, cel mai mare site de recomandări turistice
Cetatea Alba Carolina a primit certificatul de excelenţă acordat de către TripAdvisor, cel mai mare site de recomandări turistice interactive din lume. Certificatul este rezultatul recenziilor exprimate de căre turiştii care au vizitat Cetatea Alba Carolina în ultimul an.

Alba-Iulia, fortăreaţa-simbol a României niciodată cucerită. Povestea celei mai mari cumpene din istoria cetăţii: 8.000 de soldaţi unguri au asediat-o fără succes
Puternica cetate din Alba Iulia a fost asediată o singură dată în existenţa ei ca bastion militar habsburgic şi austro-ungar. Episodul a avut loc în primăvara-vara anului 1849. În ziua de 26 martie, cetatea era împresurată de armata revoluţionară comandată de generalul polonez Iosif Bem. În interiorul fortificaţiei se aflau circa 2.500 de soldaţi.