adevarul

 

Ziarul adevarul - adevarul de seara - adevarul online

Ziare romanesti recomandate

Abonare newsletter ziarele.com

Adresa de e-mail:


Mutari Internationale

Stiri locale din Adevarul alba-iulia

(P) Asigurari RCA - cel mai bun pret

Ziarul Adevarul alba-iulia - Ultimele stiri Adevarul alba-iulia - 30.08.2016

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, o vizită miraculoasă pe tărâmul cărţilor rare şi al astronomiei
Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia rămâne, după 220 de la înfiinţare, un veritabil muzeu al cărţilor rare. Edificiul adăposteşte şi aparatura originală cu care a funcţionat, până în 1849, observatorul astronomic.

Cum se calculează factura la energie electrică şi de ce energia pură reprezintă doar o treime din costul final
Factura de energie electrică are în prezent cel mai dificil mod de calcul dintre toate celelalte facturi de utilităţi. Preţul real al energiei într-o factură este de doar o treime, în timp ce cea mai mare parte îl reprezintă tarifele de furnizare şi distribuţie, iar restul - costul energiei produsă din surse regenerabile.

Ministerul Culturii propune înfiinţarea unei asociaţii care să gestioneze înscrierea Roşiei Montane în UNESCO
Ministerul Culturii a lansat invitaţia constituirii unei organizaţii care să gestioneze procedura de înscriere a comunei Roşia Montană pe lista UNESCO. Asociaţia urmează să fie susţinută la nivel guvernamental şi va avea un rol important într-un viitor plan de dezvoltare integrată a localităţii pornind de patrimoniul său cultural şi natural.

Poveşti puţin ştiute despre Cetatea Alba Carolina, magnet pentru zeci de mii de turişti într-un colţ de rai al României
Judeţul Alba are, din punct de vedere turistic, numeroase atracţii care sunt vizitate anual de zeci de mii de turişti. Restaurarea Cetăţii Alba Carolina, din Alba Iulia, a atras tot mai mulţi vizitatori în acestă zonă, care au de unde alege: cetăţi dacice, peşteri, mine antice şi trasee montane

Poveste veche de 600 de ani: cum a apărat un student din Romos Cetatea Sebeşului de furia turcilor
Denumirea sub care mai este cunoscut Turnul Croitorilor din Cetatea Sebeşului are legătură cu o „vizită“ în zonă a sultanulului Murad al II-lea, în urmă cu 575 de ani. Este contextul în care a prins contur „legenda Turnului Studentului“, un nume mai puţin obişnuit pentru cetăţile medievale din acele vremuri.

Protest la filiala CEC din Zlatna după dispariţia unor sume mari din conturi. Un client reclamă furtul a 80.000 euro
Zeci de oameni au luat cu asalt filiala din oraşul Zlatna a CEC Bank, după ce două angajate au sustras sume mari de bani din conturile unor clienţi. Oamenii au dorit să îşi verifice banii, iar unii au vrut să îi scoată pentru a-i depune la alte bănci considerate mai sigure.

Roşia Montană în UNESCO: Ministerul Culturii organizează o întâlnire de informare a comunităţii din Apuseni
Ministerul Culturii organizează sâmbătă prima întâlnire de informare a comunităţii din Roşia Montană privind stadiul dosarului de înregistrare a patrimoniului comunei în patrimoniul mondial (UNESCO). Evenimentul are loc sâmbătă, 27 august 2016, de la ora 11.00, la Căminul Cultural din localitate.

Peste 100 de şcoli şi grădiniţe din Alba nu au autorizaţie sanitară de funcţionare
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Alba, înainte de inspecţiile premergătoare anului şcolar 2016-2017, din cele 520 de unităţi de învăţământ – grădiniţe, şcoli, licee din judeţ, 107 (20,5%) nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Comparativ, anul trecut, erau 122 de unităţi în această situaţie.

Conferinţă despre patrimoniu şi economie cu Mugur Isărescu la festivalul ”Dilema veche” în Cetatea Alba Iulia
Vineri, 26 august, începe la Alba Iulia cel mai important eveniment cultural al oraşului din anul 2016: festivalul ”Dilema veche”. Evenimentul este deschis de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care va susţine o conferinţă în aer liber în Cetatea Alba Carolina.

Anchetă penală la filiala CEC Bank din Zlatna după ce două angajate ar fi sustras sume mari din banii clienţilor
Două angajate de la filiala CEC din oraşul Zlatna sunt cercetate pentru delapidare fiind suspectate că au retras banii din conturile mai multor clienţi. Neoficial, paguba înregistrată de clienţi se ridică la peste 100.000 de lei.

Ţuica, mândria românilor. Cum se prepară şi din ce se obţine celebra băutură alcoolică în Ardeal
Ţuica, băutura alcoolică obţinută din fructe, reprezintă un simbol al ardelenilor, acest produs fiind întâlnit în toate etapele vieţii şi în toate activităţiile omului, legate de muncă, sărbătoare, obiceiuri. Băutura a fost atestată documentar în Bistriţa, la 1386, într-un act maghiar de percepţie fiscală sub numele de „cujka“.

Cercetaşii, din nou la modă în România. Cum să stai opt zile în tabără în pădure, fără telefon sau tabletă FOTO VIDEO
130 de copii, adolescenţi şi adulţi au luat parte, în perioada 14-21 august, la o tabără de cercetaşi desfăşurată la marginea unei păduri din Apuseni, judeţul Alba. „Adevărul“ vă prezintă un reportaj dintr-o vacanţă unde telefonul şi tableta nu-şi au locul.

Festivalul ”Dilema veche” în Cetatea Alba Carolina: trei zile de dezbateri, lecturi de carte, concerte şi expoziţii
Programul celui mai aşteptat eveniment cultural al anului la Alba Iulia oferă participanţilor momente deosebite şi la această ediţie. Festivalul „Dilema Veche” 2016 îi aduce în Cealaltă Capitală, în perioada 26-28 august, pe cei de la Budapest Gipsy Simphony Orchestra – 100 Gypsy Violins, un concert unplugged cu Holograf, trupa Mahalai Rai Banda, dar şi conferinţe, ambasadori şi invitaţi de seamă.

Arestări la Alba Iulia pentru tentativă de omor după o bătaie între trei bărbaţi. Victima, lovită cu o bâtă şi o secure
Doi bărbaţi din Blaj au fost arestaţi preventiv la Alba Iulia pentru tentativă de omor. Sun acuzaţi că au lovit de mai multe ori un alt bărbat cu muchia unei securi şi o bâtă, punându-i acestuia viaţa în pericol.

Filmul operaţiunii de salvare din Apuseni. 11 persoane, blocate de o viitură puternică în peştera Huda lui Papară FOTO VIDEO
Una dintre cele mai frumoase şi spectaculoase peşteri din Munţii Apuseni a devenit luni, 22 august, o capcană pentru un grup de 11 persoane care au dorit să o viziteze. Huda lui Papară din cătunul Sub Piatră, comuna Sălciua, a fost blocată timp de mai multe ore de o viitură formată în urma unei furtuni puternice. Turiştii au reuşit să se adăpostească în interior şi au fost salvaţi în cursul serii.