adevarul

 

Ziarul adevarul - adevarul de seara - adevarul online

Ziare romanesti recomandate

Abonare newsletter ziarele.com

Adresa de e-mail:


Mutari Internationale

Stiri locale din Adevarul alba-iulia

(P) Asigurari RCA - cel mai bun pret

Ziarul Adevarul alba-iulia - Ultimele stiri Adevarul alba-iulia - 02.05.2016

Schimbul de gardă în Cetatea Alba Carolina. Cum a evoluat ceremonialul militar timp de sute de ani
Schimbul de gardă în Cetatea Alba Iulia are o vechime de sute de ani. Ceremoniile militare desfăşurate aici erau unice în Transilvania, la fel cum sunt şi în prezent.

Uraniul din Munţii Apuseni şi bombele nucleare fabricate de ruşi: ce s-a ales de fostele mine
Pe lângă aur şi argint, subsolul Munţilor Apuseni conţine un element chimic mult mai important. Este vorba despre uraniu, explotat în trecut în mai multe perimetre miniere din Bihor şi mai puţin Alba. În prezent, singura mină aflată în funcţiune este la Băiţa. Mulţi ani, uraniul din Apuseni a ajuns în Rusia, dar există speculaţii conform cărora ar fi ajuns chiar şi în Germania lui Hitler.

Povestea primului Episcop al românilor din America: apreciat peste Ocean, „exilat în propria ţară“ după întoarcerea în România
Policarp Moruşca a fost Episcopul românilor din America doar patru ani. Venit, în 1939, pentru o şedinţă a Sfântului Sinod al BOR, a fost obligat de autorităţile vremii să rămână în România.

Transport arhaic: localnicii din Alba trec cu brudina peste râul Mureş şi scurtează astfel zeci de kilometri de drum
Oamenii din mai multe sate din Alba care locuiesc pe malul Mureşului folosesc, încă, mijloace foarte vechi pentru a traversa râul. Brudina sau bacul reprezintă, în continuare, o parte importantă din viaţa de zi cu zi a acestor oameni.

Cum a obţinut familia Hunedoreştilor cinstea de a fi îngropată în Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia
Cea mai cunoscută familie românească din Transilvania medievală a fost cea a Hunedoreştilor. Trei membri ai acestei familii au fost înmormântaţi în catedrala episcopală din Alba Iulia. În Evul Mediu, înmormântarea în locaşul în care se oficiau liturghiile şi în care se rosteau rugăciuni în mod regulat reprezenta un mod de a pregăti mântuirea sufletelor celor care îşi permiteau un asemenea privilegiu.

Atmosfera de Paşte în „supermarket-ul“ interbelic: „În piaţă am fost primiţi cu alai. Un client, astăzi, e lucru mare“
Atmosfera pregătirilor de Paşte din perioada interbelică poate fi reconstituită cu ajutorul articolelor publicate în presa vremii.

VIDEO Valerie Cioloş a cântat la Alba Iulia pentru „Cuminţenia Pământului”: „Nu sunt profesionistă, aţi văzut că am mai şi greşit, dar am făcut ce am putut”
Soţia premierului Dacian Cioloş, Valérie Villemin, alături de alţi artişti, a susţinut, joi seara, un concert de muzică sacră la Catedrala ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, în prezenţa a peste 100 de persoane, care au fost îndemnate să doneze pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” de Constantin Brâncuşi.

Primarul „pe viaţă“ din Alba Iulia. Mircea Hava conduce instituţia de 20 de ani şi vrea să iasă la pensie din această funcţie
Mircea Hava poate fi considerat, fără îndoială, ca făcând parte din categoria ”primarilor pe viaţă”. Conduce administraţia locală de 20 de ani, din 1996, şi nu are niciun rival în alegerile locale din 5 iunie.

”Păştenii” de la Cugir au pregătit pâinea şi vinul pentru Slujba de Înviere. Obiceiul unic din săptămâna Patimilor
Sute de locuitori ai oraşului Cugir, dar şi persoane venite din alte localităţi ale judeţului şi din ţară au asistat miercuri la ceremoinia intrării Paştelui în Biserică, un obicei care de câteva decenii se petrece cu sfinţenie în Miercurea Mare la Cugir.

Valerie Cioloş, soţia premierului, susţine un concert de muzică sacră la Alba Iulia pentru ”Cuminţenia Pământului”
Valérie Cioloş-Villemin, soţia premierului României, revine la Alba Iulia, într-un concert de muzică sacră. Evenimentul are loc joi, de la ora 19.30, la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia şi se înscrie în iniţiativa de implicare a comunităţii locale în susţinerea achiziţionării de către Ministerul Culturii a operei lui Constantin Brâncuşi, ”Cuminţenia Pământului”.

Dosarul ”pensiilor ilegale”: 35 de falsificatori de acte şi beneficiari au primit 74 de ani de închisoare şi plata unor daune de peste 1,5 milioane de lei
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat în 26 aprilie 2016 sentinţa definitivă în dosarul ”pensiile ilegale” în care au fost judecaţi 35 de inculpaţi, membri ai unei grupări care se ocupa cu falsificare de dosare de pensie şi documente de studii şi beneficiari ai acestora. Patru inculpaţi, printre care şi o fostă angajată a Casei de Pensii Alba au fost condamnaţi la pedepse cu executare.

Un candidat plânge în faţa Primăriei Alba Iulia pentru că nu a reuşit să se înscrie în cursa electorală VIDEO
Un candidat la Primăria Alba Iulia a plâns pe scările din faţa instituţiei pentru că nu a reuşit să îşi înregistreze oficial candidatura. Interpretul de muzică rock Dan Tudor a acuzat reprezentanţii Biroului Electoral Municipal că l-au dezinformat în legătură cu numărul semnăturilor de care are nevoie. El a adunat 600 şi avea nevoie de cel puţin 1.000 pentru a putea candida.

Primarii penali din Alba mai vor o tură la primărie. Cine sunt şi ce acuzaţii le aduc procurorii
Câţiva primari din Alba care au probleme penale în justiţie îşi încearcă din nou norocul la alegerile locale din iunie şi au cele mai mari şanse de reuşită. Cei mai cunoscuţi primari trimişi în judecată sunt cei din oraşul Teiuş, Mirel Hălălai, respectiv din comuna Arieşeni, Marin Jurj. Un alt primar cercetat penal este cel din Vinţu de Jos.

Delicioasele mâncăruri tradiţionale din Ţara Moţilor. Când au apărut în bucătăria locală păsatul, chisăliţa şi balmoşul
Ţara Moţilor a fost, în trecut, o zonă în care sărăcia era întâlnită la tot pasul. Acest lucru s-a răsfrânt şi asupra alimentaţiei locuitorilor de aici. Moţii mâncau în special produse oferite de agricultura şi zootehnia locală. De-a lungul timpului, s-au remarcat câteva mâncăruri specifice cum ar fi chisăliţa, păsatul, cirul şi balmoşul.

Procurorul Augustin Lazăr, nominalizat pentru şefia Parchetului General: „Parlamentul a acordat atenţie unor modificări legislative controversate”
Augustin Lazăr, propunerea înaintată de Ministerul Justiţiei preşedintelui Klaus Iohannis pentru numirea în funcţia de procuror general al României, a explicat, într-un interviu oferit în exclusivitate ziarului „Adevărul”, care sunt priorităţile sale manageriale.