adevarul

 

Ziarul adevarul - adevarul de seara - adevarul online

emag evomag ecco tinar fashionup otter matar

(P) Asigurari RCA - cel mai bun pret *** Haine online


Ziarul Adevarul Zalau - Ultimele stiri Adevarul Zalau - 03.03.2015

Procurorii au pus tunurile pe corupţia din sănătate. Manageri şi medici, cercetaţi penal sau trimişi în judecată
Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au început urmărirea penală în cazul a două spitale private din Zalău, unde ar exista suspiciuni că s-ar fi făcut internări fictive pentru a deconta mai mulţi bani la Casa de Asigurări de Sănătate. Tot acum, un medic de familie a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă.

Recunoştinţa din spatele unei tragedii. ”Eroii” care fac ca speranţa să nu moară
Într-o lume a spitalelor măcinată de durere şi de acuzaţii de malpraxis, există şi raze de speranţă, care arată că sunt şi medici care, dincolo de lupta uneori inegală cu boala şi cu moartea, nu uită să fie oameni.

Legendele Grădinii Zmeilor din Sălaj: stâncile care prind viaţă. Legătura fiinţelor supranaturale cu „Meteora“ României
Comparată cu celebra Meteora, rezervaţia naturală Grădina Zmeilor compensează dimensiunile net reduse faţă de spectaculoasa zonă din Grecia cu o sumedenie de legende, care de care mai fantastice.

Linkuri Sponsorizate

Cele mai cunoscute cărţi inspirate de locuri din România. Cum a ajuns Jules Verne să scrie Castelul din Carpaţi şi ce l-a ajutat pe Stoker în crearea lui Dracula
”Castelul din Carpaţi”, de Jules Verne, şi ”Dracula”, aparţinând irlandezului Bram Stoker, sunt, fără îndoială, cele mai cunoscute romane inspirate de locuri din România. Corespondenţa cu realitatea a descrierilor din cele două cărţi nu este, întotdeauna, foarte exactă, deşi se pare că unul dintre cei doi scriitori ar fi vizitat, înainte de a scrie, România.

Femeia - preot care are grijă de năpăstuiţi. Cum a renăscut un sat aproape mort după ce Irma Molnar a ajuns acolo
Are grijă de zeci de copii orfani sau săraci din toată ţara şi, de câţiva ani, se îngrijeşte şi de bătrânii pe care familiile nu îi pot întreţine. Irma Molnar este femeia - preot de al cărei nume se leagă renaşterea unei comunităţi.

FOTO Poveştile superbe ale castelelor şi conacelor din Sălaj şi cum au ajuns din adevărate bijuterii arhitectonice pe lista ruşinii clădirilor date uitării
Mai multe castele şi conace din Sălaj zac în ruină, după ce primăriile în a căror administrare se află s-au declarat neputincioase în a le întreţine.

CAMPANIE pentru salvarea Casei Memoriale ”Iuliu Maniu”. Imobilul a ajuns pericol public (FOTO)
Deşi a fost declarată monument istoric, casa din Bădăcin (Sălaj) ce i-a aparţinut marelui om politic Iuliu Maniu, a ajuns într-un stadiu de degradare care a determinat închiderea ei, fiind declarată pericol public. O campanie de strângere de fonduri îşi propune, acum, să adune banii necesari restaurării imobilului, ca un gest cu care îi suntem datori, cu toţii, Sfinxului de la Bădăcin.

FOTO Ce se poartă anul acesta de 1 Martie: mărţişoare comestibile sau aranjamentele făcute din lemn, seminţe şi pene
Sute de copii, profesori şi meşteri populari din tot judeţul şi-au etalat mărţişoarele făcute de ei în cadrul unei noi ediţii a Târgului de mărţişoare tradiţionale, ce a avut loc sâmbătă, 28 februarie.

Ce rol are, de fapt, apendicele - „organ inutil” sau sursă de „bacterii bune” pentru organism? - explicaţiile medicilor
Multă vreme, apendicele a fost considerat un organ inutil, de care omul se poate dispensa, la nevoie, fără a suferi nicio consecinţă. Un studiu medical publicat în 2007 a arătat, însă, că apendicele nu este o simplă bucată de intestin fără nici un rost, ci un organ cu rol în imunitatea organismului.

Povestea lui Moşulică, mărţişorul care te apără de deochi, de fulgere şi „urma rea”. Obiectul-unicat e studiat şi de UNESCO
Moşulică nu are nimic din strălucirea metalică ori din coloritul strident al mărţişoarelor contemporane. Apectul oarecum fad este compensat, însă, de superstiţiile ce-l însoţesc şi care au atras, se pare, şi atenţia UNESCO.

„No!”, semnul că ardelenii au nevoie de „hodină” înainte de a spune ceva. Curiozităţile graiului dintre Carpaţi
Cel mai adesea involuntar, ardelenii strecoară câte un ”no!”, cu accent distinctiv unguresc, aproape la fiecare frază. Este semnul - spun linviştii - că ar avea nevoie de o pauză pentru a gândi în ritmul lor, neevidenţiat prin replici rapide.

Primăvara este întâmpinată la Zalău cu simboluri hand-made şi mărţişoare muzicale
Cei care doresc să le ofere celor dragi mărţişoare unicat, făcute de mâinile unor copii sau meşteri populari din Sălaj, sunt aşteptaţi sâmbătă, 28 ianuarie, începând cu ora 9.00, la Centrul de Cultură şi Artă, unde va avea loc o nouă ediţie a Târgului de mărţişoare tradiţionale. Miercuri, 4 martie, mamele - şi nu numai - sunt invitate la spectacolul ”Mărţişoare pentru mame”, un regal folcloric intrat deja în tradiţie.

Cum apare şi cum se tratează insomnia. Ce boli ascunde, de fapt, lipsa somnului: tiroida şi inima sunt cel mai adesea organele care ne fac să nu putem dormi
De felul în care dormim noaptea depinde, în mare măsură, comportamentul şi randamentul pe care îl dăm în ziua următoare. Nu întotdeauna soluţiile pentru un somn bun sunt simple.

Tribunalul Sălaj vrea să se extindă prin fonduri europene
Nevoia unor spaţii suplimentare pentru Tribunalul Sălaj a fost una dintre temele discutate joi, 26 februarie, la Zalău, cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciu, aflat într-o scurtă vizită în judeţ.

Medicul condamnat la închisoare pentru 199 de şpăgi contestă pedeapsa. Procurorii au făcut şi ei apel
Sorin Paşca, medicul expert din cadrul Oficiului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din subordinea Casei Judeţene de Pensii Sălaj  condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, contestă pedeapsa primită. Apelul său a fost înregistrat miercuri, 25 februarie, pe rolul Curţii de Apel Cluj. Apel au declarat şi ceilalţi inculpaţi din dosar, dar şi procurorii.