adevarul

 

Ziarul adevarul - adevarul de seara - adevarul online

emag evomag ecco tinar fashionup otter matar

(P) Asigurari RCA - cel mai bun pret *** Haine online


Ziarul Adevarul Cluj-Napoca - Ultimele stiri Adevarul Cluj-Napoca - 22.12.2014

Povestea locotententului clujean care a refuzat să ucidă la Revoluţie: „Le-am spus militarilor: indiferent de situaţie, nu vom trage în oameni“
Ionel-Marian Hetea (58 de ani) este singurul ofiţer al armatei române implicat în evenimentele din decembrie 1989 care are calitatea membru de onoare al unei asociaţii de revoluţionari din Cluj. El a avut curajul să nu asculte un ordin care ar fi costat vieţile unor oameni nevinovaţi, riscând în schimb să fie executat după o judecată sumară la Curtea Marţială.

Justiţia omenească nu a făcut dreptate: căpitanul clujean care a ordonat „Foc“ la Revoluţie a fost avansat în grad. Are pe conştiinţă 12 morţi şi 26 de răniţi
Carp Dando, primul ofiţer care a ordonat „Foc“ la Revoluţia din 1989 din Cluj, fiind responsabil de 12 morţi şi 26 de răniţi, a fost considerat nevinovat şi avansat în grad. Locotenent-colonelul Florian Caba, cel care şi-a ameninţat subordonatul că dacă trece cineva de el, îl va face „trădător de ţară” şi după ce acesta a împuşcat doi manifestaţi l-a premiat cu 1.000 de lei, a ajuns general. Ceilalţi patru condamnaţi sunt astăzi în libertate.

Cum să mâncăm de sărbători fără să ajungem la medic. Nutriţionistul Nicolae Hâncu: „Să nu ne lăsăm seduşi de mărimea porţiilor“
Masa de sărbători se confundă, de multe ori, cu excesele alimentare. Nutriţioniştii ne atrag atenţia asupra unei reguli de bază, sănătoase, în această perioadă a Crăciunului şi Revelionului: moderaţia.

Linkuri Sponsorizate

Marşul Revoluţiei de la Cluj. „Cei care au preluat puterea după 1989 nu au aplicat legi pentru societatea românească“
Aproximativ 60 de revoluţionari şi urmaşi ai eroilor Revoluţiei de la 1989, au luat parte, duminică, 21 decembrie, la un marş prin centrul Clujului. Aceştia au vrut să marcheze astfel împlinirea a un sfert de veac de la momentul care a dărâmat comunismul, Revoluţia Română.

FOTO În stradă, la Cluj, cu Constituţia în mână. Clujenii spun „nu” legii securităţii cibernetice. „Schimbarea nu depinde de politicieni, ci de noi”
Clujenii protestează duminică, 21 decembrie, de la ora 12.00 - ora învestiturii lui Klaus Iohannis ca preşedinte - în Piaţa Unirii, faţă de noua lege a supravegherii cibernetice. Aceştia spun, pe Facebook, că sunt 25 de ani de când „oamenii au murit în stradă pentru o Românie fără Securitate“ şi „cel mai bun mod de a cinsti memoria revoluţionarilor din '89 e să ne asigurăm că ţara nu ne va fi din nou confiscată”.

Scrisoarea de Crăciun a episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla: „În această lună, a cadourilor, ne întrebăm care este cel mai mare dar şi cui l-am putea oferi?“
Episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu vorbeşte în scrisoarea sa de Crăciun despre viaţa ca dar, despre îngeri şi rolul ascultării în evoluţia fiecăruia ca om.

Monica Macovei la Cluj: „Trebuie să transformăm România şi să nu avem linişte până nu sunt condamnaţi toţi cei vinovaţi de crimele din '89“
Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, sâmbătă, 20 decembrie, la Cluj, în cadrul unei conferinţe de presă, că „nu trebuie să avem linişte până când sunt condamnaţi toţi vinovaţii de crimele din 1989“. Acesta s-a întâlnit şi cu susţinători din regiunea Ardealului  ca să pună bazele unui partid politic, „o alternativă la ceea ce există astăzi în România“.

Lecţiile nespuse de la Auschwitz. Elevă din Cluj: „În circumstanţe excepţionale oamenii pot deveni mult mai cruzi decât animalele“
Mai mulţi elevi din Cluj au avut parte, zilele trecute, de o experienţă pe cât de unică, pe atât de marcantă: o vizită în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. Excursia în acest lagăr a fost câştigată de 49 de elevi de la Liceul Maranatha, în cadrul Galei Excelenţei „10 pentru Cluj - Juniorii Clujului“.

Mesajele Mitropolitului Clujului de Crăciun. „Faţă de copii ar trebui să avem mare grijă. Una dintre marile cuceriri după comunism e ora de religie“
Andrei Andreicuţ a afirmat, vineri, 19 decembrie, la Cluj-Napoca, după ce şi-a prezentat mesajul de Crăciun de la reşedinţa mitropolitană, că introducerea orie de religie la şcoală reprezintă „una dintre cele mai mari cuceriri după căderea comunismului“.

Clujenii ies în stradă din nou: „Legea securităţii cibernetice reinstaurează un nou stat poliţienesc“
Clujenii vor protesta duminică, de la ora 12.00 - ora învestiturii lui Klaus Iohannis ca preşedinte - în Piaţa Unirii, faţă de noua lege a supravegherii cibernetice. „Cel mai bun mod de a cinsti memoria revoluţionarilor din '89 e să ne asigurăm că ţara nu ne va fi din nou confiscată”, spun organizatorii.

Dezvăluire şocantă despre fotografiile apărute în „Paris Match” cu Revoluţia din Cluj. Imaginile publicate în 1990 i-au scăpat pe securişti de la moarte
Fotografiile apărute în revista Paris Match, care surprindeau militarii care au tras în oamenii care manifestau paşnic în 21 decembrie 1989 în Piaţa Libertăţii din Cluj-Napoca, le-au salvat vieţile mai multor miliţieni şi securişti, susţine Răzvan Rotta, cel care le-a realizat. Pozele ar fi împiedicat Armata să dea vina pentru morţii de la Revoluţie pe miliţieni şi pe securişti, care urmau să fie executaţi.

Baza Wizz Air de la Cluj s-a extins. Operatorul low cost are patru aeronave
Operatorul aerian low cost Wizz Air a extins flota pe Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" din Cluj şi a inaugurat, vineri, cea de-a patra aeronavă de la baza din Cluj, un Airbus 320, cu un zbor către Bologna (Italia). Wizz Air îşi creşte capacitatea de transport de la Cluj cu 30%.

Opera Română din Cluj „iese în stradă”: concerte la Sala Polivalentă, la mall şi în Piaţa Unirii
Spectacolul „Nu-i lumină nicări”, organizat de Opera Naţională Română din Cluj, va avea loc vineri, de la ora 19.00, la Sala Polivalentă din oraş. Invitaţi speciali sunt Grigore Leşe şi Marcel Pavel. Spectacolele de Crăciun continuă duminică la mall şi în Piaţa Unirii.

FOTO Afacere de succes cu un castel ridicat de la zero în Cluj. Cum să faci bani din petreceri pentru copii
Imaginează-ţi că pentru câteva ore eşti prinţ sau prinţesă într-un castel adevărat, unde poţi să îţi serbezi ziua alături de prieteni şi de personajele preferate din ultimele desene animate. Un astfel de loc există la Cluj-Napoca şi se numeşte „Castelul vesel”, iar afacerea merge ca pe roate. „Secretul” este clădirea superbă şi reclama făcută de clienţii mulţumiţi.

Stradă de pământ în centrul Clujului, „obiectiv turistic” în Capitala Culturală a Tineretului 2015. Localnicii: „E un dezastru în mijlocul oraşului”
La nici doi paşi de Sala Polivalentă din Cluj, cea mai modernă din ţară, dai de o stradă numită Cobzarilor unde, după cum arată, zici că eşti în vreun sat. Nu e nicio greşeală. E o stradă neasfaltată, destul de aproape de centrul oraşului. Clujenii în vârstă care stau acolo spun că nu au văzut asfalt pe strada lor, în schimb, au văzut lângă strada lor şi mai cred că vor închide ochii până când administraţia locală va schimba lucrurile.