adevarul

 

Ziarul adevarul - adevarul de seara - adevarul online

emag evomag ecco tinar fashionup otter matar

(P) Asigurari RCA - cel mai bun pret *** Haine online


Ziarul Adevarul Cluj-Napoca - Ultimele stiri Adevarul Cluj-Napoca - 02.09.2015

Economistul român de geniu, cu şanse la Nobel: „Nu mi se pare OK să munceşti o viaţă ca să-ţi trimiţi copilul la şcoală“
Florin Bîlbîie, profesorul de la Sorbona considerat economistul român cu cele mai mari şanse la obţinerea unui premiu Nobel, a vorbit pentru "Adevărul" despre problema principală a economiei mondiale, despre criză, Grexit şi a făcut o comparaţie între sistemul economic din SUA şi cel din UE.

Trei şcoli centrale din Cluj vor începe şcoala în şantier: „Nu zgomotul va fi problema principală având în vedere că acolo va fi şantier”
Elevii de la trei dintre instituţiile de învăţământ de top ale Clujului, liceele teoretice „Avram Iancu", „Nu zgomotul va fi problema principală având în vedere că acolo va fi şantier”,Mihai Eminescu" şi şcoala gimnazială „Ion Agârbiceanu” vor începe anul şcolar în şantier. Primăria a accesat 14 milioane de euro din fonduri europene pentru modernizarea acestora.

Mitropolitul Clujului: Imigranţii trebuie primiţi cu bunătate, nu au plecat de bine din ţările lor. Francezii şi englezii, să ţină mai mult la spiritualitatea lor
Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, consideră că imigranţii din Africa sau Asia, care se îndreaptă spre statele europene, "trebuie primiţi cu bunătate", pentru că nu au plecat de bine din ţările lor, ci în urma terorii instalate şi a sărăciei.

Linkuri Sponsorizate

Firme din Cluj amendate cu peste 100.000 de lei pentru nereguli la produse alimentare congelate
Amenzi de peste 100.000 de lei au fost aplicate de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj, în urma unor controale făcute la peste 20 de firme unde au fost găsite produse alimentare congelate care expiraseră sau erau ambalate necorespunzător.

Şcoala începe în clădiri neamenajate, fără apă curentă sau potabilă în  120 de obiective din Cluj
În jueţul Cluj, 120 de obiective şcolare nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, adică 17,7 %  dintr-un total de 678. Motivele sunt lipsa apei curente, a apei potabile sau starea necorespunzătoare a clădirilor unde se desfăşoară orele.

Bacalaureat Cluj 2015. 33,2% din elevii clujeni au luat Bacul în sesiunea de toamnă
Din cei peste o mie de elevi clujeni înscrişi la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 320 au luat examenul, adică 33,2%. Procentul este cu 7,2% mai mare faţă de anul trecut.

Expert britanic în educaţie: „Şcoala englezească formează cetăţeni şi actori economici mai buni. Programa românească se bazează pe memorare“
Julian Hingley, expertul britanic în educaţie care a pus bazele primului program Cambridge International Examinations din România şi care este directorul Royal School in Transylvania, vorbeşte despre diferenţele dintre sistemul de educaţie românesc şi cel englezesc.

Istoric clujean, preşedintele Comisiei Internaţionale de Demografie Istorică
Comisia Internaţională de Demografie Istorică este condusă de profesorul Ioan Bolovan, prorector la Universitatea Babeş-Bolyai şi cercetător principal în cadrul Filialei Cluj a Academiei Române. El a fost ales la cel de-al 22-lea Congres Mondial de Ştiinţe Istorice.

Cum a ajuns o fotografie de pe Facebook să reaprindă discursul naţionalist de tipul „afară cu ungurii din ţară“. Explicaţiile specialiştilor
O fotografie cu o maşină a Poliţiei Locale Odorheiul Secuiesc inscripţionată şi în limba maghiară a devenit virală pe reţelele de socializare şi a dus la un adevărat scandal în mediul online. Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ explică de ce românii au perceput imaginea ca pe un afront.

Cluj: Un bărbat şi un copil au fost atacaţi şi răniţi de un urs. Victimele, transportate la spital
Un bărbat în vârstă de 42 de ani şi un copil de 13 ani, din satul Batin, comuna Unguraş, judeţul Cluj, au fost atacaţi şi răniţi de un urs, duminică, ei fiind transportaţi la Spitalul Municipal Dej.

A apărut „Linux-ul românesc”: o echipa de cercetători clujeni a lansat două sisteme de operare gratuite
O echipă de dezvoltatori a lansat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, două sisteme de operare pentru calculator, sută la sută româneşti, care ar putea fi folosite în administraţia publică, în învăţământ sau în instituţiile de apărare, acestea fiind livrate gratuit.

Secretele clujeanului care dezvăluie psihologia românilor: „Un popor care se autocunoaşte nu poate fi manipulat“
Viaţa psihologului Daniel David (43 de ani), autorul lucrării „Psihologia poporului român“, se împarte între două oraşe: Cluj-Napoca şi New York şi între două culturi academice diferite: cea românească şi cea americană. Provocarea lui este să aplice în România ceea ce a învăţat de la mentorii săi din SUA, Albert Ellis şi Aaron T. Beck, cei care au revoluţionat psihologia, depăşindu-l poate ca influenţă inclusiv pe Sigmund Freud.

Fotografie devenită viral: o maşină de Poliţie din Odorheiul Secuiesc inscripţionată în limba maghiară. Tânăr revoltat: „Parcă trăiam în România...“
Un student din Iaşi a surprins într-o fotografie o maşină de Poliţie pe care scrie „Helyi Rendorseg – Szekelyudvarhely”, adică „Poliţia Locala Odorheiul Secuiesc”. Tânărul a postat imaginea pe pagina sa de Facebook cu comentariul: „Parca trăiam în România...zic şi eu...”. Postarea a fost distribuită de sute de internauţi. Ce a spus primarul din Odorhei.

Cum vede un medic român care lucrează la privat sistemul de şpagă din spitalele de stat: „Avem prima obligaţie faţă de pacient, toţi am depus un jurământ”
Cristian Bucur, directorul executiv al Ronda Medical, susţine că, în România, se simte deja exodul medicilor. El crede că reforma medicală trebuie să înceapă cu folosirea ghidurilor medicale internationale şi nu le acordă circumstanţe atenuante medicilor corupţi: “Ei au depus un jurământ”.

Concertele din centrul Clujului ar putea fi interzise. Prefectura a cerut efectuarea de măsurători sonometrice
Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj şi Direcţia de Sănătătate Publică vor efectua măsurători sonometrice la următorul concert din Piaţa Unirii pentru a constata dacă vibraţiile sunetului pot afecta biserica Sfântul Mihail. Decizia a fost luată de Prefectură după ce o bucată de tencuială a căzut în interiorul bisericii în perioada unor concerte rock.