adevarul

 

Ziarul adevarul - adevarul de seara - adevarul online

emag evomag ecco tinar fashionup otter matar

(P) Asigurari RCA - cel mai bun pret *** Haine online


Ziarul Adevarul Cluj-Napoca - Ultimele stiri Adevarul Cluj-Napoca - 21.04.2015

Cum au devenit gabori ţiganii din Ardeal? Obiceiul medieval prin care romii au luat numele celui mai important principe al Transilvaniei
Cuvântul gabor este, în Ardeal, sinonim cu cel de rom. Povestea acestui termen ne duce în Evul Mediu în perioada în care Transilvania era condusă de Gabor Bethlen, principele  reformator care a modernizat ţara. Printre măsurile luate de acesta a fost şi acordarea de drepturi romilor, care în semn de recunoştinţă i-au luat numele.

Ziua când oamenii şi cărţile înconjoară universitatea, la propriu. O editură va oferi gratuit 2.000 de cărţi la Cluj
Pe 23 aprilie se sărbătoreşte, la Cluj, Ziua Internaţională a Cărţii prin două evenimente, organizate de Victor Miron şi colegii săi din campania sa de promovare a cititului. Pasionaţii lecturii vor putea intra gratuit, dacă au o carte asupra lor, la Grădina Botanică, iar seara, sute de oameni vor face un lanţ viu în jurul UBB, unde vor primi gratuit cărţi.

Big Brother în cea mai mare comună din România. 137 de ”ochi” vor monitoriza tot ce mişcă în Floreşti
Administraţia celei mai mari comune din ţară, Floreşti din judeţul Cluj, anunţă că a început procedura de achiziţie a 137 de camere video prin anunţarea licitaţiei pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Valoarea investiţiei, fără TVA, este de 2,536 milioane lei, bani din bugetul comunei.

Linkuri Sponsorizate

O viperă a fost capturată într-un parc din Cluj-Napoca
O viperă a fost capturată într-un parc din cartierul Gheorgheni, pe Bulevardul Nicolae Titulescu. Şarpele a fost dus la vivariul de la UBB Cluj.

Vor dori părinţii să-şi lase copiii pe „mâinile roboţilor”? Dilemele unui proiect european derulat în România care va revoluţiona psihoterapia
Proiectul european DREAM are ca scop realizarea unui nou tip de robot. Este vorba despre robotul autonom supervizat, căruia i se va stabili un obiectiv şi i se va da libertatea de a-l duce singur la îndeplinire. Aplicaţia va fi folosită în psihoterapie. Departamentul de Psihologie Clinică din Cluj a început, zilele trecute, să testeze roboţii pentru a concepe modele comportamentale care să le permită să funcţioneze autonom.

Avertismenul Poliţiei: atenţie la metoda „accidentul”! Nu te lăsa înşelat!
Una dintre cele mai frecvente metode de înşelăciune este, conform Poliţiei Cluj,  “metoda accidentul”. Instituţia recomandă cetăţenilor ce să facă pentru a evita să fie înşelaţi astfel.

Cum a câştigat un kenyan 4.000 de lei în două ore, 25 de minute şi 24 de secunde, la Cluj
Proba de maraton masculin de peste 42 de kilometri din cadrul Maratonului Internaţional Arobs Cluj-Napoca a fost câştigată, duminică, de un alergător în vârstă de 33 de ani din Kenya, cu un timp de două ore, 25 de minute şi 24 de secunde. Premiul a fost de 4.000 de lei.

UDMR propune reducerea TVA la 9% la facturile de întreţinere şi utilităţi
UDMR va depune un proiect de lege în actuala sesiune parlamentară, prin care propune reducerea TVA la 9% la facturile de întreţinere şi utilităţi - apă caldă, gaz, electricitate, încălzire -, pentru a ajuta familiile să trăiască mai bine.

Neamţul care a văzut, acum un veac, în România „o ţară binecuvântată, care se apropie de norii grei ai Occidentului” - moştenirea unică lăsată de german
„De cultura acestei ţări binecuvântate de soare se apropie norii grei ai Occidentului”, scria în 1933, fotograful german Kurt Hielscher, care a realizat un spectaculos album de fotografii cu România. Iniţiativa a aparţinut Guvernului şi familiei regale având şi un scop turistic, ţara fiind atunci, la fel ca şi acum, foarte puţin cunoscută în Vest. Cum este percepută această iniţiativă de un specialist în 2015.

O boală gravă cauzează 62 de amputaţii pe zi în România. O asociaţie din Cluj militează pentru înfiinţarea unui nou tip de medic - podiatrul
În România, se efectuează zilnic, în medie, 62 de amputaţii în rândul persoanelor cu diabet. Această statistică îngrijorătoare este punctul de plecare al iniţiativei Asociaţiei Naţionale de Podiatrie, care îşi propune dezvoltarea specialităţii de podiatrie în rândul asistenţilor medicali şi crearea meseriei de podiatru. Podiatrul se ocupă de îngrijirea picioarului.

Kelemen: „Propunerea lui Blaga, interesantă. Sunt deschis la colaborare în beneficiul comunităţii maghiare şi al României”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că propunerea co-preşedintelui PNL, Vasile Blaga, de formare a unui parteneriat PNL-UDMR pe zece ani este una "interesantă", el arătând că este deschis la orice colaborare "care este în beneficiul comunităţii maghiare şi al României".

Vicepremierul ungar Semjen Zsolt, la congresul UDMR de la Cluj: maghiarii au dreptul la autonomie
Vicepremierul ungar Semjen Zsolt a vorbit la Congresul UDMR organiat la Cluj-Napoca despre autonomie. Maghiarii din România au acest drept, a susţinut vicepremierul ungar, atătând că o asfel de autonomie este acceptată de UE.

Viaţa perfectă după corporaţie. O fostă directoare de bancă din Cluj a renunţat la o carieră de milioane pentru fericire
Carmen Hotz (52 de ani) a lucrat ani buni ca director la o bancă din Cluj-Napoca, iar de jumătate de an a renunţat la job şi s-a apucat de confecţionat perne decorative. Cea mai nouă creaţie a sa promovează cititul: perne cu buzunare pentru cărţi, cu mesajul „Să citim“.

Gafe, glumiţe şi înţepături la Congresul UDMR – declaraţia de dragoste a Alinei Gorghiu, Emil Boc – „primarul Oradei“ şi stafiile comuniste ale lui Tăriceanu
Cei 25 de ani de existenţă pe care îi aniversează UDMR au fost unul dintre subiectele discursurilor politice rostite vineri, 17 aprilie, la Cluj-Napoca de pe scena Casei de Cultură a Studenţilor, unde s-a vorbit în trei limbi: maghiară, română şi engleză.

Congres UDMR la Cluj. Partidul îşi alege un nou preşedinte. La eveniment va veni şi premierul Victor Ponta
Al 12-lea Congres al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) are loc la Cluj-Napoca, între 17 şi 18 aprilie la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj. În prima zi a congresului va lua parte şi premieurl României, Victor Ponta.