adevarul

 

Ziarul adevarul de azi - adevarul de seara - adevarul online

Ziare romanesti recomandate

Programul TV de Azi

Stiri locale din Adevarul Cluj-Napoca

(P) Asigurari RCA - cel mai bun pret

Ziarul Adevarul Cluj-Napoca - Ultimele stiri Adevarul Cluj-Napoca - 19.08.2018

Istoria neştiută despre Clujul blestemat, scrisă de un maghiar. „A avut parte de absolut toate nenorocirile posibile“
Istoricul Varga Attila, de la filiala din Cluj a Academiei Române, a tradus din maghiară al doilea volum din „Istoria Clujului“, a eruditului ungur Jakab Elek. E prima dată când miile de pagini sunt traduse în română. „Am fost şocat să constat că avem de-a face cu una din cele mai negre perioade din istoria oraşului“, mărturiseşte Attila, despre al doilea volum, într-un interviu pentru „Adevărul“.

Cum se prepară cel mai bun piure de vinete. Cea mai simplă reţetă care poate fi pregătită oricând şi de un bucătar amator
Vinetele sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, vitamina B1, B6, vitamina K sau mangan şi potasiu. De asemenea, conţin fitonutrienţii, cum ar fi nasunin, un puternic antioxidant, care protejează membranele celulelor creierului de problemele care pot fi cauzate de radicalii liberi.

VIDEO Cursă nebună într-un magazin clujean de bricolaj. Au dat buzna pentru a prinde reducerile
Un clip în care oamenii dau buzna într-un magazin de bricolaj din Cluj a devenit viral pe Facebook. Clujenii au alergat la propriu printre rafturi pentru a prinde cele mai bune promoţii. Unul dintre cei care au comentat postarea a susţinut că de fapt a fost vorba despre „reclamă mincinoasă”, reducerile nefiind substanţiale.

Cât de realistă este teoria conform căreia putem învăţa în timpul somnului. Hipnopedia, sub lupa cercetătorilor
Cercetătorii belgieni au arătat că, în timpul somnului, creierul uman este capabil să perceapă sunete la fel cum o face în stare de veghe. Cu toate acestea, există un mare impediment în calea învăţării unor noţiuni complexe în timpul somnului.

Cum arată Cluj Arena după Untold. Organizatorii festivalului: „Zonele pistei de atletism care au fost afectate vor fi reparate integral de Untold“
O publicaţie locală din Cluj a publicat, pe Facebook, imagini cu pista de atletism şi o parte din tribunele de pe stadionul Cluj Arena după Festivalul Untold. La scurt timp, organizatorii festivalului au dat o reacţie oficială şi au spus că, asemeni anului trecut, orice defecţiuni apărute în urma folosirii stadionului vor fi remediate integral de Untold.

UPDATE Percheziţii în comuna clujeană Baciu, la persoane bănuite de furturi din locuinţe. 7 oameni au fost duşi la audieri
Poliţiştii din comuna clujeană Baciu au făcut vineri, 17 august, percheziţii la mai multe persoane bănuite de comiterea unor furturi din locuinţe. Şapte oameni au fost duşi la audieri.

Zece lucruri inedite despre Spania. Câte limbi se vorbesc în această ţară şi care este adevărata catedrală a Barcelonei
Spania este una dintre cele mai importante destinaţii turistice din Europa, concurând doar cu Franţa şi Italia pe acest segment. Odată cu creşterea puterii de cumpărare, tot mai mulţi români aleg Peninsula Iberică pentru staţiunile sale de la malul mării şi pentru peisajele superbe.

IT-istul basarabean care promovează Transilvania: „Viaţa înseamnă oameni şi poveşti frumoase, pe care încerc să le scot la lumină“
E blogger, IT-ist şi chitarist, iar în urmă cu un an şi jumătate a fondat „People of Transylvania”, prin intermediul căruia descoperă oameni interesanţi, iar mai apoi le prezintă poveştile de viaţă pe acest site. Originar din Basarabia, Andrei Albu se recomandă amicilor ca „basarabean ardelenizat” şi îşi declară dragostea pentru Transilvania prin intermediul articolelor pe care le publică pe blogul său.

FOTO VIDEO Nicula, zonă liberă de Arsenie Boca. Cel mai venerat sfânt la cel mai mare loc de pelerinaj din România
Arsenie Boca este cel mai venerat sfânt în România, conform un studiu IRES publicat zilele trecute. La Nicula, locul unde 25.000 de români din toată ţara au participat la pelerinajul Adormirii Maicii Domnului, s-a declarat „război” părintelui de la Prislop.

Locuitorii unui cartier din Floreşti au fost la un pas de o tragedie, după ce o maşină a spart o ţeavă de gaz
Un cartier întreg din cea mai mare comună a ţării, Floreşti, a rămas fără gaze, după ce şoferul unei maşini a lovit ţeava şi a rupt-o. Problemele au fost remediate după câteva ore.

Mitropolitul Clujului, la Nicula: „Păcatele şi lipsa noastră de cugetare aduc şi dezechilibrul ecologic pe care îl vedeţi în jur”
Aproximativ 30.000 de oameni au venit în acest an la Mănăstirea Nicula, cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal. Ceremonia religioasă a început luni, 15 august, de la ora 9.00 şi a fost oficiată de Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, alături de doi prelaţi din Siria, Qais, episcop de Erzurum, şi Nicholas, mitropolit de Hamma.

UBB Cluj, prima universitate din România în Top Shanghai 2018
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) îşi menţine poziţia printre cele mai bune universităţi ale lumii, conform clasamentelor internaţionale de referinţă în mediul academic european şi internaţional, ocupând cea mai înaltă poziţie românească din Academic Ranking of World Universities/ARWU 2018, cunoscut şi ca rankingul Shanghai al universităţilor.

Programul prin care clujenii pot să decidă pe ce cheltuie Primăria banii lor
Peste 50 de proiecte de bugetare participativă au fost depuse până acum, la Cluj, oraşul care a implementat, în 2017, în premieră pentru România un astfel de program. Ulterior, alte oraşe din ţară au anunţat că intenţionează să preia acest model, adaptându-l în funcţie de necesităţile fiecăruia.

Peste 25.000 de credincioşi se roagă la Mănăstirea Nicula. Pelerinii au înconjurat biserica în genunchi
Zeci de mii de oameni au asistat miercuri, 15 august, la slujba oficiată de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula. Pelerinii, unii dintre ei sosiţi de la sute de kilometri, se roagă la Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Comedy Cluj revine pe marile ecrane, după un an de pauză. Lista cinematografelor unde vor avea loc proiecţiile
Festivalul Internaţional de comedie va avea loc la Cluj, în perioada 12-21 octombrie. Pe lângă film şi teatru comic, organizatorii vor organiza şi spectacole de stand-up comedy, Internet Culture, sau expoziţii de fotografie comică.