adevarul

 

Ziarul adevarul de azi - adevarul de seara - adevarul online

Ziare romanesti recomandate

Programul TV de Azi

Mutari Internationale

Stiri locale din Adevarul Cluj-Napoca

(P) Asigurari RCA - cel mai bun pret

Ziarul Adevarul Cluj-Napoca - Ultimele stiri Adevarul Cluj-Napoca - 30.04.2017

O poveste despre arhitecţii Transilvaniei pe care nu-i ştie nimeni. „Nu ne interesează ce au făcut ungurii sau nemţii, ci doar ce au făcut ai noştri!“
Doi istorici din Cluj au scris o carte despre oamenii care au proiectat multe dintre clădirile faimoase din vestul ţării, dar şi din state din centrul şi estul Europei. „Dicţionarul arhitecţilor din Transilvania în perioada dualismului austro-ungar (1867-1918)“ este inedit întrucât Varga Attila şi Gabriela Rus sunt primii care s-au încumetat să scrie, în română, despre cei care şi-au lăsat amprenta în piatră, în oraşele din fostul Imperiu.

Legătura între dietă şi cancer: rolul aminoacizilor în „înfometarea“ tumorilor
Eliminarea anumitor aminoacizi din dieta şoarecilor încetineşte ritmul de creştere a tumorilor şi prelungeşte supravieţuirea, arată un nou studiu publicat în revista „Nature“ realizat de cercetători de la Institutul pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie.

MOX 2017, festivalul în inima Apusenilor unde ai de toate: muzică bună, bibliotecă în aer liber, cinema între brazi, ateliere de creaţie
O bibliotecă în aer liber, un cinema între brazi sub cerul înstelat, un tobogan de apă pe deal, leagăne, hamace, ateliere de creaţie, competiţii şi multă muzică. Astfel e prezentat de organizatori MOX 2017, Music Outdoor Experience, un festival ajuns la a şasea ediţie ce va avea loc în inima Apusenilor, pe Valea Drăganului, în judeţul Cluj, între 27 şi 30 iulie. Un bilet pre-sale costă 85 de lei.

Universitarii îi cer premierului să-l demită pe ministrul Cercetării: „Riscă să aşeze ştiinţa românească la periferia sistemului internaţional de cercetare“
Rectorii instituţiilor de învăţământ superior din Consorţiul Universitaria au adresat public premierului Sorin Grindeanu o scrisoare deschisă prin care îi cer acestuia demiterea ministrului Cercetării întrucât, spun aceştia, „riscă să aşeze ştiinţa românească la periferia sistemului internaţional de cercetare“.

Ultimele bilete la a opta ediţie a evenimentului TEDxEroilor. Cine sunt speakerii de la Cluj
Biletele pentru a opta ediţie a TEDxEroilor din Cluj - anunţat drept cel mai complex eveniment de tip TEDx din România şi Europa de Est - se mai pot cumpăra azi şi mâine la preţul de 200 de lei direct de pe site-ul organizatorilor. De pe scena Casei de Cultură a Studenţilor vor vorbi şi fostul premier Dacian Cioloş, multipla campioană mondială Elena Pagu şi preşedintele executiv al Salvaţii Copii, Gabriela Alexandrescu.

Despre sănătatea picioarelor şi ce ar fi bine să ştim despre ele. O campanie cu teste, exerciţii demonstrative şi prezentări susţinute de specialişti
Casino-ul din Parcul Central al Clujului va găzdui pe 3 mai, între orele 12.00 şi 20.00, mai multe acţiuni dintr-o campanie dedicată sănătăţii picioarelor. Se vor organiza diverse teste, demonstraţii de exerciţii sportive şi prezentări susţinute de specialişti. Evenimentele sunt organizate de Asociaţia de Podiatrie cu ocazia Zilei Podiatrului - medicul ce are grijă de sănătatea picioarelor - , sărbătorită la nivel internaţional pe 2 mai.

300 de taximetrişti au protestat faţă de „concurenţa neloială practicată de Uber“
Aproximativ 300 de taximetrişti din Cluj au protestat, sâmbătă, faţă de ”concurenţa neloială practicată de Uber”, ei susţinând că de la introducerea acestui serviciu în oraş comenzile lor au scăzut cu aproximativ 30%.

Top 10 greşeli făcute de bărbaţi când aleg costumul de gală. Cum se stabileşte fără greşeală lungimea perfectă a sacoului
Creatoarea de modă Gina Butiuc a explicat pentru „Adevărul” care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac bărbaţii în ceea ce priveşte îmbrăcămintea de gală.

Cele mai tari glume făcute de români după accidentul din Bosfor. Dilema lui Ion Cristoiu: „De unde aveau oile vapor?“
Incidentul maritim de joi, 27 aprilie, în urma căruia o navă încărcată cu oi a scufundat un vas militar rusesc în strâmtoarea Bosfor a trezit numeroase reacţii amuzante în mediul virtual românesc. Internauţii au făcut glume, au comentat, au creat poze cu mesaje haioase, ba chiar şi balade.

Evenimente sportive din Cluj vin cu restricţii de circulaţie în weekend
Administraţia clujeană anunţă că duminică, 30 aprilie, va avea loc evenimentul „Făget Trail Running &UCI MTB Marathon“ şi pentru desfăşurarea acestuia se impun câteva restricţii de circulaţie rutieră.

Weekend la Castelul Banffy. Ce puteţi face la Ziua Porţilor Deschise la „Versailles“-ul Transilvaniei
Fundaţia Trasylvania Trust îi aşteaptă, duminică, 30 aprilie, de Ziua Internaţională a Minumentelor şi Siturilor, pe iubitorii de frumos la Castelul Banffy de la Bonţida, situat la vreo 35 de kilometri de Cluj-Napoca. Intrarea este gratuită.

Terapeutul din Cluj care antrenează liceenii pentru BAC. Ce face diferenţa dintre un elev care ia examenul şi altul care-l pică
Un terapeut din Cluj a gândit un program de pregătire pentru liceenii care dau BAC-ul. Timp de o lună au loc întâlniri individuale şi de grup în care specialistul îi antrenează mental pentru acest examen. „Diferenţa dintre un tânăr care ia BAC-ul şi unul care îl pică – sau îl promovează cu notă mică – nu e, uneori, legată de coeficientul de inteligenţă, ci de modul în care acea persoană se raportează la examen“, subliniază Cristina Varo.

Celebrul tenor Andrea Bocelli concertează în România. Cât costă biletele
Tenorul Andrea Bocelli va concerta în România pe 22 şi 25 iunie, la Bucureşti şi Cluj, alături de invitaţi precum Andrea Griminelli, un nume al flautului, artistele Ilaria Della Bidia şi Elisa Balbo, pianista Elizabeth Sombart. Concertele vor începe, în ambele oraşe, de la ora 20.00.

FOTO Primul muzeu  în aer liber din România se transformă. Parcul Etnografic şi Pădurea Hoia din Cluj, incluse într-un proiect unic pe ţară
O arhitectă din Cluj-Napoca, Alice Florean, a câştigat proiectul de amenajarea şi extindere a zonei Parcul Etnografic „Romulus Vuia” - Pădurea Hoia. Planul, care a fost preferat unor lucrări din Japonia şi Marea Britanie, pune accent pe activităţile ce vor fi desfăşurate aici pe tot parcursul anului. Banii pentru realizarea proiectului vor veni de la Consiliul Judeţean, care a estimat un termen de realizare de circa un an de zile.

Un nou scandal legat de fotografia de pe pachetele de ţigări: o familie din Anglia şi trei români ameninţă UE cu procese
Jodi Charles, din Essex, susţine că bărbatul intubat care apare în fotografia ce însoţeşte pachetele de ţigări aparţine tatălui ei şi ameninţă UE cu un proces. La finalul lunii martie, trei români stabiliţi în Anglia declarau că vor da în judecată autorităţile române pentru că ar fi folosit pe pachetele de ţigări o fotografie cu tatăl lor pe patul de spital. Este vorba despre aceeaşi fotografie.