adevarul

 

Ziarul adevarul de azi - adevarul de seara - adevarul online

Ziare romanesti recomandate

Programul TV de Azi

Mutari Internationale

Stiri locale din Adevarul Cluj-Napoca

(P) Asigurari RCA - cel mai bun pret

Ziarul Adevarul Cluj-Napoca - Ultimele stiri Adevarul Cluj-Napoca - 26.03.2017

Omega 3, unul dintre cele mai râvnite suplimente alimentare, obţinut în laborator de cercetătorii din Cluj. În proces au folosit o algă din Pacific
Cercetători din Cluj lucrează la un proiect prin care vor să obţină, din biodiesel, produse care să îmbunătăţească viaţa precum Omega 3, acid citric - des întrebuinţat în industria alimentară - , plastic vegetal care se degradează mult mai repede. Ei vor să ofere o tehnologie rentabilă financiar pentru obţinerea acestor produse. Acizii graşi Omega 3 au multiple beneficii, iar cei produşi la Cluj ar putea fi consumaţi şi de vegetarieni.

Reuşita tinerilor de la LearnHouse: la un an de la crearea asociaţiei, 10 elevi pregătiţi de ei s-au calificat la Olimpiada Naţională de Informatică
Zece dintre elevii clujeni calificaţi la Olimpiada Naţională de Informatică au fost pregătiţi de LearnHouse, adică de tineri studenţi şi doctoranzi pasionaţi de Informatică şi Matematică. LearnHouse este o asociaţie creată acum un an de foşti olimpici.

Secretele lui Samuel Colt, americanul care a inventat revolverul cu acelaşi nume
Inventator şi unul dintre cei mai bogaţi oameni ai Americii din secolul al XIX-lea Samuel Colt a rămas în istorie drept cel care a creat revolverul. Regizorii de la Hollywood au dat o tentă fantastică invenţiei acestuia, după cum s-a văzut în apreciatul serial de televiziune „Supranatural“, al cărui sezon cu numărul 12 se toarnă acum în State.

FOTO VIDEO Ruga, leac anti-avort. Mitropolitul Clujului: „Nu s-ar prăbuşi România dacă toate tinerele familii ar avea măcar câte trei copii“
„Discutând cu mulţi tineri, am ajuns la o concluzie foarte interesantă: avem băieţi, băieţaşi, puştani, dar bărbaţi nu prea“, spune, de la microfon, un pastor din Cluj, în faţa unei mulţimi de peste 500 de oameni veniţi să participe la ”Marşul pentru viaţă”. La eveniment au participat oameni de toate vârstele, etniile şi categoriile sociale.

Câini-poliţişti care detectează substanţele pirotehnice, la meciul cu Danemarca
Federaţia Română de Fotbal anunţă că la meciul România - Danemarca de la Cluj Napoca vor fi folosiţi câini poliţişti care detectează substanţele pirotehnice, măsura fiind luată în urma incidentelor de la partida precedentă, cu Polonia, care s-au soldat cu suspendarea Arenei Naţionale.

Marş anti-avort la Cluj. „În România, azi poţi beneficia de chiuretaj chiar dacă nu eşti însărcinată“
Clujenii îşi dau întâlnire sâmbătă, 25 martie, de la ora 15.30, în Piaţa Unirii la un marş, de data aceasta, antiavort. Organizatorii manifestării susţin că, în fiecare zi, în România sunt avortaţi 213 copii. Acţiuni similare au loc în peste 130 de oraşe din ţară.

Casa inteligentă care reduce factura la energie cu 30%, marele câştigător al salonului Pro Invent 2017. Cum funcţionează sistemul inovator
Două firme din Cluj-Napoca au obţinut premiul cel mare al salonului internaţional Pro Invent 2017 cu proiectul VIKI, casa inteligentă care învaţă obiceiurile proprietarului. Sistemul, care este disponibil pe piaţă din luna ianuarie, reduce cu circa 30% costurile cu energia, spun câştigătorii.

Circa 20 de schelete au fost găsite pe un şantier din centrul Clujului
Circa 20 de schelete umane au fost găsite pe un şantier din centrul Clujului. Muncitorii lucrau la pietonalizarea laturii vestice a Pieţei Unirii şi au descoperit mai multe morminte. Istoricii susţin că scheletele datează din secolul al XV-lea.

Studiu despre legătura dintre emoţii şi limbajul licenţios: înjurăturile sunt mai mult decât o lipsă de igienă lingvistică
Cercetătorii de la Universitatea Keele din Marea Britanie au explorat legătura dintre limbajul licenţios şi emoţii. Concluzia la care a ajuns a fost că înjurăturile reprezintă mai mult decât o lipsă de igienă lingvistică şi arunca o nouă lumină asupra dezbaterii privind considerarea înjurăturilor ca fiind un mod acceptabil de exprimare a emoţiilor.

„Tun“ de 1 milion de euro la Electrica cu aparate Siemens contrafăcute. Instanţa: nu e abuz în serviciu deoarece nu s-a încălcat legea
Trei directori de la Electrica Transilvania Nord şi un om de afaceri au fost achitaţi pentru abuz în serviciu de Curtea de Apel Cluj. În motivarea deciziei, instanţa a explicat că inculpaţii nu au încălcat legea, conform precizărilor Curţii Constituţionale referitoare la abuzul în serviciu, cumpărând la suprapreţ produse Siemens contrafăcute şi provocând un prejudiciu de circa 1 milion de euro.

Român din Londra: „Oamenii sunt dezamăgiţi că aşa ceva se întâmplă în poate cel mai pluralist oraş din lume, cu primar musulman”
Bogdan, un clujean care lucrează în domeniul bancar în Londra, a vorbit cu „Adevărul” despre atmosfera din oraş după incidentul în urma căruia 4 persoane au fost ucise şi 40 au fost rănite. El susţine că oamenii sunt resemnaţi şi dezamăgiţi de faptul că astfel de acte sunt comise într-un oraş multicultural şi cosmopolit precum Londra, unde primarul este musulman.

Cât de pregătit este gazonul de pe Cluj Arena cu 4 zile înainte de meciul decisiv România-Danemarca
Meciul dintre România şi Danemarca din faza grupelor pentru calificarea la Campionatul Mondial va avea loc duminică, de la 21.45, pe Cluj Arena. Oficialii Consiliului Judeţean Cluj susţin că gazonul este irigat zilnic, fertilizat, iar noaptea este acoperit pentru a-l izola termic.

VIDEO Preşedintele Pro Invent despre criza invenţiilor din România: „83% dintre companii sunt non-inovative”
Casa de „spălat bani”, robotul umanoid, bomboanele cu ciocolată care ne scapă de microbi, sau braţul „Hidra” sunt câteva dintre invenţiile prezentate la Tâgul PRO INVENT 2017. Puţine dintre cele 370 de invenţii care participă la competiţie vor deveni realitate în România, ţară în care 83% dintre firme sunt non-inovative.

Secretele unui barista: cum alegem o cafea cu adevărat bună
Laurenţiu Ştefan, trainer la „Transylvanian Barista Academy“ din Târgu-Mureş şi dublu campion naţional barista în 2013 şi 2014, a explicat pentru „Adevărul“ cum alegem o cafea bună şi de ce este important să ne uităm la calitate şi apoi la preţ.

Un bărbat s-a aruncat de la etajul al şaselea al unui bloc din Cluj. Fusese externat în urmă cu câteva ore
Un bărbat de 35 de ani, din Cluj, s-a aruncat de la etajul al şaselea al unui bloc şi, după o îndelungă resuscitare din partea medicilor, a murit.