adevarul

 

Ziarul adevarul de azi - adevarul de seara - adevarul online

Ziare romanesti recomandate

Programul TV de Azi

Mutari Internationale

Stiri locale din Adevarul Botosani

(P) Asigurari RCA - cel mai bun pret

Ziarul Adevarul Botosani - Ultimele stiri Adevarul Botosani - 19.03.2018

Cum arată cea mai înghesuită grădiniţă din România: 27 de copii „îndesaţi“ în 9 metri pătraţi. „Avem 17 scaune, dar nu încap toţi. Stau cu rândul la masă“
În Baranca, un cătun sărac şi uitat de lume din Botoşani se află probabil cea mai înghesuită şcoală din România. În jur de 220 de elevi şi copii de grădiniţă învaţă pe o suprafaţă de maxim 140 de metri pătraţi. Preşcolarii sunt cei mai chinuiţi. Fac activităţi într-un fel de debara şi stau cu rândul pe scaune.

Capitala celui mai mare imperiu al lumii, ridicată de trei triburi de renegaţi. Cum a fost clădită, în realitate, Cetatea Eternă
Întemeierea Romei este un fapt istoric învăluit în legendă şi mit. Miturile despre Romulus şi Remus au fost considerate multă vreme chiar adevăr istoric. Specialiştii spun că de fapt Cetatea Eternă a fost întemeiată de un amestec de neamuri slab dezvoltate şi conduse de regi dintr-o populaţie cu o civilizaţie mult superioară.

Nordul extrem al României între inundaţii şi ninsori abundente. Se anunţă oscilaţii mari de temperatură şi precipitaţii abundente
Mai multe localităţi din judeţul Botoşani sunt ameninţate de posibile inundaţii pe afluenţii Prutului. În judeţul nord-moldav vremea oscilează însă la extreme. Botoşaniul este sub cod galben de ploi iar de sâmbătă sub cod galben de ninsoare şi lapoviţă.

Moarte cumplită în apropierea unui centru comercial. Un bărbat a fost zdrobit de o construcţie improvizată
Un bărbat de 60 de ani a murit zdrobit de o construcţie improvizată la Botoşani în dimineaţa zilei de vineri, 16 martie. Acesta a fost trimis să facă curat pe o proprietate privată, unde se vindeau şi legume-fructe. Intervenţia cadrelor medicale a fost inutilă.

Secretele apariţiei Imperiului Otoman. Fondatorii statului au fost nişte nomazi islamizaţi, de foarte mică importanţă
Otomanii au făurit unul dintre cele mai puternice imperii ale evului mediu. Războinicii sultanului au făcut să tremure o Europă întreagă şi au aservit numeroase ţări balcanice şi central europene. Fondatorii acestui imperiu au fost însă nişte nomazi islamizaţi, de foarte mică importanţă, dar care au reuşit să supravieţuiască în munţii Anatoliei şi să câştige o bătălie aparent insignifiantă, dar de cotitură în istoria lumii.

Cum au fost puse bazele comunismului. Ideologia - inventată de nemţi, iar revoluţia a fost finanţată de industriaşi
La prima vedere, doctrina comunistă pare o invenţie rusească. Bazele acestui sistem politic şi a filosofiei economice şi sociale aferente au fost dezvoltate totuşi în plină lume capitalistă. Mai mult decât atât, primul stat comunist a apărut cu ajutorul împăratului Germaniei şi cu fonduri de la industriaşii prusaci.

Comuna care s-a umplut de copii după ce primarul a oferit case gratis. „Nu plătesc chirie aici, este cald şi toţi banii îi folosesc pentru copii“
Un proiect inedit de reîmprospătare demografică dă roade în comuna botoşăneană Conceşti, după ce autorităţile locale au oferit case tuturor celor care vor să se mute în comună. Populaţia şcolară a crescut cu peste 50% în numai doi ani.

Weekend sângeros pe şoselele nordului. O femeie omorâtă pe loc şi alte şase persoane, printre care şi un copil de un an băgaţi în spital
În acest weekend au avut loc accidente rutiere deosebit de grave în judeţul Botoşani, în urma cărora o femeie a decedat, iar alte 6 persoane printre care un copil de aproape doi ani şi o femeie însărcinată au ajuns la spital.

Războinicul care a salvat Europa de la islamizare. De ce a confiscat bunurile Bisericii pentru a împiedica cea mai mare invazie arabă
O parte a specialiştilor europeni în istoria Evului Mediu cred că în anul 732 d. Hr. s-a consumat un moment de cotitură în istoria Europei. Mai precis, un războinic bastard din neamul francilor, un geniu militar, a reuşit să stăvilească o invazie despre care se spune că ar fi dus la islamizarea bătrânului continent.

Performanţa remarcabilă a unui elev român dintr-o familie monoparentală. Cum a fost admis la una dintre cele mai prestigioase academii aeriene din lume
Bogdan Barabasa, un elev din Dorohoi, a fost selectat de una dintre cele mai importante academii pentru pregătirea piloţilor civili din lume, Baltic Aviation Academy, din Lituania, unde concurenţa era de 11 pe loc. Totodată, datorită rezultatelor obţinute la numeroasele testări, a fost admis şi în programul de antrenament al unei cunoscute companii aeriene, unde va şi lucra după absolvirea studiilor.

Povestea criptei princiare secrete din nordul extrem al României. Lângă ea a fost construit unul dintre cele mai frumoase palate din secolul al XIX-lea
În satul Stânceşti, judeţul Botoşani, se află una dintre cele mai impresionante capele princiare din România. În subsolul acesteia se află şi o criptă a familiei de voievozi şi mitropoliţi Callimachi, cu oseminte vechi de peste 300 de ani. În imediata apropiere s-a aflat şi cea mai luxoasă reşedinţă princiară de la ţară din Moldova, dar şi una dintre cele mai impresionante biblioteci din România secolului al XIX lea.

Cursa umanitară pe bicicletă a unui român din diaspora. Va pedala 2.700 de kilometri pentru copiii cu autism
Un tânăr din Botoşani care lucrează ca asistent medical în Anglia se antrenează pentru o cursă extremă pe două roţi. Benjamin Marcu vrea să plece pe bicicletă din Londra la Botoşani. Călătoria are un scop umanitar, botoşăneanul strângând bani pentru copiii cu autism.

Tânărul de 16 ani care face performanţă cu porumbeii de rasă. „Sunt frumoşi, inteligenţi şi sunt parte din viaţa mea“
Un tânăr de 16 ani din judeţul Botoşani este un adevărat performer în domeniul columbofiliei. Acesta continuă o tradiţie a familiei transmisă din generaţie în generaţie şi creşte porumbei de rasă, în special voiajori. Deşi este doar elev de liceu, Mădălin Viţalariu are peste 20 de trofee obţinute pentru performanţe extraordinare în creşterea porumbeilor.

Locul din România unde asistaţii muncesc pe rupte: deszăpezesc, fac şanţuri, curăţenie şi pot pierde ajutorul social dacă devin leneşi
Comuna botoşăneană Conceşti este o excepţie la capitolul asistaţi social: 70 de persoane fac muncă în folosul comunităţii, fără să comenteze, pentru că altfel îşi pierd ajutorul social.

Triburile care au contribuit la cristalizarea poporului român. Ce influenţă au avut goţii, slavii, turanicii şi iranienii
De-a lungul timpului, teritoriul de astăzi al României a fost străbătut de numeroase populaţii migratoare. O parte şi-au lăsat definitiv amprenta asupra istoriei şi a poporului român. Despre unele dintre ele se spune chiar că au contribuit la sinteza etnică ce a dat naştere în cele din urmă poporului român. Altele ne-au influenţat cultural şi material.