adevarul

 

Ziarul adevarul de azi - adevarul de seara - adevarul online

Ziare romanesti recomandate

Programul TV de Azi

Stiri locale din Adevarul Botosani

(P) Asigurari RCA - cel mai bun pret

Ziarul Adevarul Botosani - Ultimele stiri Adevarul Botosani - 22.10.2018

VIDEO Copil de 7 ani strâns de gât de învăţător. Băiatul a rămas fără aer şi a făcut pe el de frică. Părinţii au depus plângere la Poliţie
Un învăţător din judeţul Botoşani este acuzat că a strâns de gât un elev de clasa I. Agresiunea a fost atât de gravă încât micuţul a rămas fără aer. Învăţătorul nu se află la prima abatere, fiind acuzat şi în trecut că a mai bătut elevi de şcoala primară. Cadrul didactic continuă totuşi să predea copiilor.

Singurul muzeu Ştefan Luchin din ţară, fără picturi ale artistului expuse. A costat 1 milion de lei, dar stă închis dintr-un motiv ridicol
În oraşul Ştefăneşti, judeţul Botoşani, localitatea natală a pictorului Ştefan Luchian, autorităţile au investit 1 milion de lei pentru amenajarea singurului muzeu din ţară dedicat artistului, dar clădirea stă închisă de peste un an.

Moarte cumplită pentru un tânăr de 30 de ani. A fost găsit cu gâtul tăiat într-o baltă de sânge
Un tânăr de 30 de ani a fost găsit în casă cu gâtul tăiat. Cadavrul a fost găsit de pompieri într-o baltă de sânge. Cu toate acestea poliţiştii iau în calcul şi varianta sinuciderii. Cercetările continuă.

Părintele puţin cunoscut al ideii de uniune europeană. A vorbit la 1800 despre conceptul unei singure naţiuni, cu limbă, monedă şi legislaţie comune
Napoleon Bonaparte, celebrul tactician militar şi om de stat francez, este considerat unul dintre teoreticienii ideii moderne de Uniune Europeană. El este creditat cu răspândirea spiritului legislaţiei şi educaţiei moderne pe bătrânul continent, dar şi cel care a zguduit din temelii ultimele rămăşiţe ale sistemului feudal european.

Cum a fost lăsată Biserica fără averea fabuloasă la jumătatea secolului XIX. Ieromonahii se bazau pe ajutorul ruşilor şi turcilor care să-i scape de Cuza
În anul 1863, la patru ani de la unirea principatelor române, au fost secularizate averile mănăstireşti. A fost una dintre cele mai importante reforme ale domniei lui Alexandru Ioan Cuza şi a fost unul dintre paşii necesari ai Principatelor pe cale modernizării. La aceea vreme, pământurile închinate mănăstirilor aduceau un venit de peste 7 milioane de franci, o bună parte din aceşti bani luând calea muntelui Athos.

Spitalul din România care a stat trei zile cu frigiderele de la morgă stricate. O parte a cadavrelor au fost cărate la un alt spital
Frigiderele de la morga spitalului din Botoşani nu au funcţionat timp de trei zile fără ca nimeni să intervină pentru a le repara. Frigiderele unde sunt adăpostite cadavrele pentru necropsii sau depozitare s-a defectat vineri şi abia luni o echipă de depanare a venit să le vadă. Persoanele decedate au fost cărate la alt spital.

Oraşele din România unde primăria nu va mai plăti factură la electricitate. Cum vor fi alimentate electric instituţiile publice şi iluminatul stradal
Două oraşe din judeţul Botoşani se pregătesc să devină independente energetic. Toate instituţiile publice vor fi alimentate de un parc fotovoltaic pentru a reduce cheltuielile. Primarii din Săveni şi Darabani vor să folosească economiile realizate pentru a dezvolta comunităţile.

Adevărata origine etnică a celui mai faimos voievod din Transilvania. Iancu de Hunedoara a fost considerat român, dar şi tătaro-cuman sau maghiar
Iancu de Hunedoara a fost unul dintre cei mai renumiţi războinici ai Europei creştine în secolul al XV-lea. A fost cruciat, regent al Ungariei şi voievod al Transilvaniei. Originea sa, ca în cazul multor personaje foarte cunoscute din Transilvania, este controversată. Există specialişti care spun că ar fi fost pe jumătate maghiar, alţii îl consideră român get-beget şi chiar fiu nelegitim al unui rege de origine germană.

Comuna din România unde munca este sfântă. Are un singur asistat social, şi acela grav bolnav, iar sătenii fac treabă de dimineaţa până seara
Comuna Mitoc, din judeţul Botoşani, are un singur asistat social, şi acesta îndreptăţit, suferind de o boală gravă. Toţi sătenii buni de muncă nu au ajutor social şi preferă să-şi lucreze ogoarele.

Cine au fost cu adevărat secuii. Originea lor e învăluită în mister, iar cronicarii şi istoricii le atribuie de la origini hunice până la cele româneşti
Secuii sunt consideraţi astăzi parte a naţiunii maghiare. De-a lungul timpului, această avangardă a invaziei ungureşti în Europa a fost prezentată ca o naţiune diferită, dar maghiarizată din punct de vedere lingvistic şi religios. Până astăzi, originea acestei populaţii din zona arcului carpatic stârneşte vii controverse, fiind avansate numeroase ipoteze asupra rădăcinilor etnice, variind de la moştenirea scitică şi până la cea turcică.

Cum se tratează un veteran de 105 ani: cu o gură de rachiu, să „omoare microbii“
În satul Băbiceni, comuna Durneşti, judeţul Botoşani, aproape de cea mai nordică graniţă a României trăieşte moş Vasile Chiponcă. Este cel mai bătrân om din judeţ. În ianuarie 2019 va împlini 106 ani.

Drum românesc: a fost asfaltat în şapte luni şi s-a stricat în două. A costat peste 10 milioane de lei
Un drum naţional pe care Guvernul României a cheltuit peste 10 milioane de lei a rezistat numai trei luni. Deşi şoseaua a fost recepţionată abia în luna august, au început să apară deja gropi şi urme de fărâmiţare. Lucrarea a fost terminată în timp record, cei 36 de kilometri fiind asfaltaţi în şapte luni.

Un român de 87 de ani a ajuns la Urgenţe după ce a luat Viagra şi a făcut sex cu o femeie cu 20 de ani mai tânără
Un botoşănean de 87 de ani a ajuns în stare gravă la Urgenţe după ce a vrut să facă sex cu iubita, mai tânără cu 20 de ani. Bărbatul ar fi luat şi o pastilă pentru potenţă înainte de a începe partida.

Revoltă din cauza programului „Laptele şi cornul“ pentru elevi: „Cornurile sunt chirpici, merele sunt tari“
Programul laptele şi cornul îi nemulţumeşte pe o bună parte a părinţilor din judeţul Botoşani. Aceştia se plâng că elevii primesc cornuri şi biscuiţi tari, care nu pot fi consumaţi. O învăţătoare a făcut public faptul că merele primite de elevii ei, în cadrul aceluiaşi program, sunt stricate. La toate acestea se adaugă şi faptul că unele şcoli nu au frigidere pentru a ţine laptele la rece.

Sistemul creativ de pază a terenurilor agricole inventat de câţiva elevi de liceu. Proiectul sponsorizat de Ministerul Tineretului va fi lansat în curând pe piaţă
Un grup de elevi botoşăneni a realizat singurul sistem autonom de supraveghere a suprafeţelor exterioare mari din România. Proiectul este finanţat de Ministerului Tineretului şi Sportului şi va fi lansat şi pe piaţă după ce vor fi terminate toate testările. Sistemul este capabil să detecteze orice intrus pe suprafeţe uriaşe, chiar şi pe ceaţă densă şi să alerteze concomitent proprietarii şi firmele de pază.