adevarul

 

Ziarul adevarul de azi - adevarul de seara - adevarul online

Ziare romanesti recomandate

Programul TV de Azi

Stiri locale din Adevarul Botosani

(P) Asigurari RCA - cel mai bun pret

Ziarul Adevarul Botosani - Ultimele stiri Adevarul Botosani - 19.08.2018

Bugetarii din România care au refuzat mini-vacanţa de Sfânta Maria. Sunt angajaţii unei primării de la ţară
Primarul comunei Dângeni, din judeţul Botoşani, a refuzat mini-vacanţa de Sfânta Maria, oferită de Guvern. Acesta a hotărât împreună cu angajaţii să vină la muncă joi şi vineri, fiindcă, spune acesta, au foarte mult de lucru, mai ales pentru pregătirea şcolilor.

Ce înseamnă cu adevărat svastica şi cum au ajuns să o confişte naziştii în scopuri ideologice. Simbolul misterios este folosit de peste 12.000 de ani
Svastica este unul dintre cele mai detestate simboluri, din cauza asocierii cu Germania Nazistă. Cu toate acestea, svastica este doar un simbol confiscat de un regim totalitar şi care în realitate are o istorie de câteva zeci de milenii, fiind folosit încă din paleolitic. Totodată, în culturile orientale, are o semnificaţie cu totul benefică.

Roland Borşa, războinicul misterios care i-a zdrobit pe tătari şi a comandat uciderea unui rege maghiar. Se presupune că avea şi origini româneşti
Ultima mare expediţie mongolă îndreptată către inima Europei a avut loc la sfârşitul secolului al XIII-lea şi a fost, în general, un eşec răsunător pentru hoardele care cu numai patru decenii înainte semănau teroare. Alungarea mongolilor se datorează în primul rând unui lider ardelean numit Roland Borşa, după unii specialişti de origine română. De numele său se leagă şi transformarea Transilvaniei în regiune autonomă.

Cine a fost Miklós Horthy, unul dintre pionii lui Hitler în Europa Centrală. De guvernarea sa sunt legate măcelurile împotriva românilor din Transilvania
În perioada interbelică, Ungaria a fost condusă de Miklós Horthy, un fost comandant de marină în Imperiul Austro-Ungar, adept al anti-semitismului şi convervatorismului. Horthy este unul dintre personajele controversate ale istoriei europene, fiind unul dintre ”vasalii” lui Hitler şi liderul unei ţări care a persectutat populaţia locală în zonele ocupate.

Viaţa cumplită a sinistraţilor sărăciţi de inundaţii. Trăiesc în module şi spun că nu au ce face cu despăgubirile de la Guvern
Inundaţiile de la sfârşitul lunii iunie au dus la sapă sute de botoşăneni din mediul rural. În comuna Coşula, apa a distrus casele a peste 40 de oameni, care locuiesc acum în module de numai câţiva metri pătraţi. N-au bani pentru a-şi reface gospodăriile, iar statul le-a oferit drept despăgubire sume atât de mici, încât nu-şi pot repara nici măcar acoperişul. Unii se gândesc că venirea iernii va însemna coşmarul vieţii lor.

Povestea tragică a românilor bucovineni fugiţi din calea ruşilor acum jumătate de secol. „Nici lacrimi nu mai aveam“
Satul Mihai Viteazu din comuna Ungureni, judeţul Botoşani, este considerat un adevărat memorial al durerii. Este o localitate formată integral din refugiaţi şi urmaşi ai acestora, din Ţinutul Herţa, astăzi parte a Ucrainei. Sunt oameni care, acum opt decenii, au fugit din calea ocupaţiei sovietice, luând calea exilului, a sărăciei şi a morţii. Poveştile păstrate de ultimii refugiaţi rămaşi încă în viaţă sunt cutremurătoare.

Primul taxi 100% electric din Moldova. Modelul unic în România circulă la Botoşani şi a costat 40.000 de euro
La Botoşani, a fost pus în circulaţie primul taxi 100% electric din Moldova. Proprietarul spune că modelul este unic în România şi că-şi doreşte să mai achiziţioneze astfel de maşini electrice pentru a funcţiona în regim de taxi. Totodată Primăria Botoşani se gândeşte să realizeze o infrastructură adecvată alimentării acestor autoturisme pentru a încuraja folosirea transportului ecologic.

Cine a fost cu adevărat Paul de Kynys, războinicul cu o forţă uriaşă disputat de români, unguri şi sârbi. I-a terorizat pe turci şi putea ridica o piatră de moară
Unul dintre cei mai importanţi războinici ai creştinătăţii europene în secolul al XV-lea a fost Paul de Kynys sau, cum este cunoscut în istoriografia românească, Pavel Chinezul. Cu origine etnică incertă, acesta este un personaj real din punct de vedere istoric, dar încărcat cu atribute legendare. Avea o forţă herculeană şi a fost un adevărat coşmar pentru otomani.

Grevă pe termen nelimitat la Penitenciarul Botoşani. Gardienii reclamă că nu se simt în siguranţă şi cer demisia lui Tudorel Toader
Gardienii de la Penitenciarul Botoşani au intrat în grevă pe termen nelimitat. Aceştia refuză să mai facă ore suplimentare şi alte activităţi care nu sunt prevăzute în fişa postului. Într-o etapă ulterioară, angajaţii Penitenciarului ameninţă că nu vor mai veni efectiv la serviciu dacă, până la aceea dată, nu vor fi asigurate condiţiile de siguranţă cerute. Totodată, aceştia au cerut demisia ministrului Tudorel Toader.

100 de adolescenţi români, antrenaţi militar şi învăţaţi să tragă cu arma. Tabăra Naţională Militară, finanţată de Ministerul Tineretului şi Sportului
La Botoşani se desfăşoară o tabără unicat în România. Mai precis peste 100 de adolescenţi din 11 judeţe sunt împărţiţi în plutoane şi participă la instrucţie militară. Învaţă să tragă cu armele, replici de airsoft ale celor reale, tactică militară dar beneficiază şi de pregătire fizică. Evenimentul este sponzorizat de Ministerul Sportului şi Tineretului.

Fata de la ţară care a reuşit să devină campioană europeană: „La început mă deranja zgomotul de hatere trântite“
Andreea Cotruţă, o sportivă de numai 14 ani din Botoşani, a uimit la Campionatele Europene de Haltere. Deşi provine dintr-un sat uitat de lume, Andreea a reuşit să obţină titlul de campioană europeană şi să primească trei medalii de aur la cea mai titrată competiţie destinată halterelor de pe bătrânul continent.

Cum a ajuns Ungaria paşalâc. Armata maghiară a fost lăsată singură în faţa otomanilor, chemaţi în Europa chiar de către fraţii creştini
Una dintre cele mai importante bătălii ale secolului al XVI-lea în Europa a fost cea de la Mohacs. Evenimentul a rămas în istorie drept un dezastru pentru unul dintre cele mai puternice regate din zona est-central europeană, cel al Ungariei. Totodată, a deschis drumul otomanilor către centrul Europei, bătrânul continent fiind la un pas de colaps. În plus, această bătălie a arătat lipsa de unitate a Europei, ungurii fiind lăsaţi singuri.

Cum au salvat polonezii Europa Occidentală. Trupele de elită care au distrus o uriaşă armată turcească gata să invadeze apusul continentului
În anul 1683, armatele Imperiului Otoman au ameninţat pentru ultima oară inima Europei. O armată uriaşă a fost la un pas să cucerească Viena, capitala Imperiului Habsburgic, şi să pătrundă către vestul Europei. Lumea vest-europeană a fost salvată de intervenţia regelui polonez Jan Sobieski şi a husarilor săi înaripaţi.

Românul de 12 ani considerat un adevărat fenomen al chitarei clasice: „Îţi schimbă percepţia asupra lumii“
Un botoşănean de numai 12 ani este o adevărată revelaţie a chitarei clasice în România. Deşi lucrează în mod serios de numai un an şi jumătate, reuşeşte să uimească atât la nivel naţional, cât şi în concursuri internaţionale.

VIDEO Incident incredibil pe o şosea din România: cum a fost aruncată o maşină doi metri în aer
Incident neobişnuit la Botoşani. Un şofer s-a trezit aruncat în aer cu tot cu maşină, în timp ce rula pe o stradă din municipiu. Maşina a fost pur şi simplu proiectată la doi metri înălţime după ce a trecut în viteză peste o gură de canal.